От Държавен фонд "Земеделие" спират проверките по всички животновъдни стопанства в областите с обявени огнища на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в 3-километровата предпазна зона на заболяването. Това става ясно от заповед на изпълнителния директор на фонда Васил Грудев. 

Томислав Дончев: Загробването на убитите свине е по местообитание

Томислав Дончев: Загробването на убитите свине е по местообитание

Ситуацията е тежка, призна вицепремиерът и шеф на Епизоотичния съвет

Извън предпазната зона от 3 км се забраняват и проверките във всички стопанства, в които се отглеждат свине, които попадат в обхвата на областите с обявени огнища на АЧС.

В областите Разград и Русе се преустановяват и проверките на площ, свързани със схемите и мерките от директните плащания. Забраните са част от мерките за превенция срещу разпространяването на болестта африканска чума по свинете. 

От ПП "Възраждане" се съмняват, че изобщо има чума по свинете

От ПП "Възраждане" се съмняват, че изобщо има чума по свинете

Държавата действа като бандит

Припомняме, тази сутрин земеделският министър Десислава Танева бе привикана от депутатите, за да даде повече информация за мерките, които държавата предприема. Вчера тя призна, че има известно забавяне като реакция от страна на властите. Министър Танева призна, че опасността е голяма и че ситуацията е тежка. От БСП й поискаха оставката, на което тя отговори, че в настоящата ситуация, за нея една оставка би била само облекчение.

Същевременно председателят на Епизоотичния съвет към МС Томислав Дончев описа ситуацията като тежка. Мярката за ограничаване на разпространението на африканска чума по свинете след евтаназиране, е загробване на място.

Преди часов се оказа, че и трета индустриална ферма в Русенско е засегната от Африканска чума по свинете.

Индустриалната ферма е в село Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе. В свинекомплекса се отглеждат около 30 000 животни със затворен производствен цикъл. Това е третата ферма след комплекса в село Бръшлен. Първата засегната ферма беше в село Николово.