"Дизайнът на мярката е насочен към работника." Така финансовият министър Владислав Горанов коментира предложението на АИКБ мярката "60/40" да стане "60/0".

Горанов посочи, че само от "Лудогорец" са имали запитване дали могат да участват в мярката "60/40", но финансист номер едно не смята, че тази мярка е подходяща за футболни клубове. Отправил е съвет да не кандидатстват по нея.

Основната цел е да подкрепи работодателите, които имат перспектива и желание да подкрепят и задържат своите работници. Тя не е задължително да се отнася за целия персонал, а да гарантира заплатите на заетите, обясни Горанов.

АИКБ искат мярката 60/40 да стане 60/0

АИКБ искат мярката 60/40 да стане 60/0

Още сега да се подготвят мерки за след кризата, настояват от Асоциацията

Философията на мярката е участие на работодателя и не само със запазване на правоотношенията, а спрямо неговите перспективи за развитието на предприятия, поясни финансист номер едно, с което отхвърли искането на работодателите.

Новото ръководство на ББР щяло да се фокусира изцяло върху финансовите мерки на властта.

Кредитите са в добро състояние и се обслужват редовно, каза още финансовият министър. В бъдеще ще се мисли и за насочване на ББР изцяло към малкия и среден бизнес, стана ясно от думите на Владислав Горанов.

Мярката 60/40 не можела да бъде панацея

Мярката 60/40 не можела да бъде панацея

Лидерът на КНСБ бил умерен оптимист, че тя ще сработи

Припомняме, от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) бяха скептични за прилагането на икономическите мерки на правителството за справяне с ограниченията, наложени за ограничение на разпространението на коронавируса.

Сред основните мерки е разделянето на заплатата и осигуровките на някои работници, застрашени от съкращение между държавата и бизнеса в съотношение 60/40.

Държавата увеличи акциите си в ББР с до 700 млн. лв.

Под 10% от ресторантите и хотелите се възползвали от мярката "60/40"

Под 10% от ресторантите и хотелите се възползвали от мярката "60/40"

Притеснени са да не стане като при пазарите - да затворят внезапно