"Българската икономика не е спряла и от тази гледна точка не сме в криза. Експортът е в небето, имаме добри икономически показатели." Това смята финансистът и банкер Левон Хампарцумян. Припомняме, че за икономическия ръст говори вчера и финансовият министър Асен Василев.

Инфлационни процеси, които притесняват правителството, притесняват и целия свят, каза още финансистът в студиото на БТВ. Мнението му е обаче, че мерките на правителството, обявени с апломб вчера, няма да доведат до реални резултатите. Диференцирането на ставките на ДДС ще доведат до торти, които се наричат сладък хляб, но няма да стигнат до обикновения българин и да променят цените.

Диференцираната ставка на ДДС трудно се администрира, а и дава възможност някой да прави арбитраж между нулевата ставка и 20% и да печели на гърба на добри намерения. Според него тази мярка може да се приеме ако е временна и в краен случай "на ръба на отчаянието".

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Щедрото раздаване на ресурс нямало да доведе до скок на инфлацията, уверява Петков

Антикризисните мерки на правителството са по-скоро купуване на време и народна любов, отколкото нещо, което устойчиво ще ни преведе на една друга икономическа реалност. Светът се пренарежда, след 24 февруари вече не живеем в стария свят. Руската агресия и война раздели светът наново - от едната страна са тези, които искат да живеят в руския свят, от другата страна са останалите 42 държави.

Това което трябва да мислим като държава и като индивиди къде е нашето място в този нов свят, заяви Хампарцумян. Влизането в Еврозоната е по-висока степен на принадлежност към този свят на ЕС и НАТО, на Европа. "Еврото е котва, която ни държи в ЕС и НАТО."

Банкерът даде пример с Хърватска, която влезе по-късно от България в ЕС, но ще влезе по-рано в Еврозоната. "Смятате ли, че там живеят 4-5 милиона безумци, които искат да скочат в Адриатическо море", попита реторично Хампарцумян.

Любомир Дацов: С влизането ни в ЕС сме приели и еврото

Любомир Дацов: С влизането ни в ЕС сме приели и еврото

Според икономиста референдум е излишен

"Русия не произвежда нищо, което някой друг да не произведе. Въпросът е как се нареждат веригите за производство и доставка. Нещата ще се балансират и къде ще бъде нашето място в този нов баланс е много важно", на мнението е Левон Хампарцумян, който застъпва твърдо идеята за влизане на страната в Еврозоната.

Според него инфлационните процеси и разместването ще продължат с години. По думите му инфлация, която е "поносима за кратко време", е между 10 и 15%. По-скоро обаче Хампарцумян очакват относително дълъг период с по-висока инфлация и плавно повишаване на лихвите, което ще е поносимо. "Но това не са катастрофални сценарии", допълни той.

Инфлация от поне 20% заради мерките на кабинета, прогнозира Дянков

Инфлация от поне 20% заради мерките на кабинета, прогнозира Дянков

Има социални мерки, но антиинфлационни липсват, според бившия финансов министър