Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част от тях ще доведат до още по-висока инфлация. За някои от мерките може да се каже, че са социални, но със сигурност не са антиинфлационни. Благодарение на тях, инфлацията, която е вече почти 15%, ще стане поне 20%.

Това каза в ефира на bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

Припомняме, че инфлационните мерки на правителството бяха обсъдени вчера от управляващата коалиция и се очаква днес да бъдат оповестени. Снощи стана ясно, че от ИТН са представили 11 свои предложения, сред които 5% ДДС за газ, ток, вода и парно, освобождаване на стартиращите компании от корпоративен за 3 г., 500 лв. необлагаем минимум, 5% ДДС за 2 г. за производителите на плодове и зеленчуци, 0% ДДС за хляба и хлебните продукти и 5% ДДС за книгите. Ден по-рано от "Продължаваме промяната" предложиха пакет от 14 антиинфлационни мерки за общо 2 млрд. Лева, които включват помощ за най-уязвимите и за бизнеса.

БСП постави още искания на кабинета, плюс 0% ДДС на хляба

БСП постави още искания на кабинета, плюс 0% ДДС на хляба

Те са категорични, че подкрепят мерките на кабинета Кирил Петков

В тази връзка Дянков заяви: "Намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите също. Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията. Всъщност, антиинфлационни мерки досега липсват. Може би до 10 ч. ще видим някакво чудо и ще се разбере коалицията. Антиинфлационни мерки са тези, които казват да произведем повече, особено ако можем да го изнасяме. Това са инвестиции в енергия, тези липсват."

Той обясни, че, за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

"Всичко над 10% инфлация ме тревожи", коментира Дянков във връзка с данните на НСИ, че инфлацията за април за 2022 г. спрямо същия месец на миналата година е 14,4%.

Петков: Цената на газа на американския пазар е ¼ от тази в Европа

Петков: Цената на газа на американския пазар е ¼ от тази в Европа

Преди да се дадат на превозвачите парите на майките и пенсионерите, трябва да се пробват всички други мерки, смята той

По отношение на вноса на втечнен газ от САЩ Дянков смята, че това не може да е решение на проблема след спрените доставки на "Газпром". "Не трябва да продължаваме да търгуваме с Русия, трябва много ясно да сме на страната на Украйна в тази война и много ясно да кажем: "Ние подкрепяме Украйна с всичко, с което можем", заяви също той.

Във връзка с влизането на България в Еврозоната пък Дянков счита, че вече е нереално то да се случи на 1 януари 2024 г. "Защото един от основните критерии е инфлацията да е малко над средната за Европа, това не е факт. Тя ще се мери юни, за да се види дали ще сме готови за януари 2024 г., ние няма да сме готови", отбеляза той.

Кристалина Георгиева: В Еврозоната ще може да влияем на паричната политика

Кристалина Георгиева: В Еврозоната ще може да влияем на паричната политика

Инфлацията у нас мина 10 %