За занижен контрол в предприятията за производство на хляб съобщиха представители на браншовите организации на хлебопроизводителите.

Експертите от районните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве правят компромиси и оставят да работят фирмите, които не са въвели системите за безопасност и контрол на качеството на продуктите, заявиха хлебопроизводители, цитирани от БНР.

40% от цеховете и заводите за производство на хляб не са внедрили системата "Хасеп", а крайният срок изтече миналата година. Браншовите организации на хлебопроизводителите предложиха по време на консултативния съвет по зърното да се промени Законът за свръх запасите.

Те искат да се налагат глоби на отделни фирми, които имат свръх запас на земеделска продукция, само ако е санкционирана държавата. Според сегашните разпоредби фирмите могат да бъдат глобени, ако за 2006 година имат повече количества селскостопанска продукция в сравнение с трите предходни години.