Тазгодишният държавен бюджет ще има отрицателно влияние в елемента, в който се предвижда увеличение размера на работните заплати в публичния сектор с 10%.

С такава критика излезе пред news.bg председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по отношение на държавните бюджети за догодина

63% от бизнеса с оптимистична нагласа за 2020 г.

63% от бизнеса с оптимистична нагласа за 2020 г.

Това показва проучване на БТПП

Според него с увеличаване заплатите в държавния сектор с 10% може да се стигне до изтегляне на работници от частния сектор, защото той (частният сектор) не може да си позволи да увеличава с 10% заплатите, ако продължителността на труда не се е увеличила.

Иначе от БТПП подкрепят рамката на бюджета на държавата за 2020 г. и смятат, че плюсовете са повече, отколкото минусите. Симеонов негодува, че и в Бюджет 2020 не се вижда намерение за въвеждане на електронно правителство. Шефът на БТПП се надява новите хора, които влязат в местната власт да бъдат по-смели и да направят необходимите реформи.

На БТПП не са доволни, че държавата не изпълнява задълженията си по Конвенция 131 на Международната организация на труда (МОТ) за определяне на механизъм за минималната работна заплата.

"През настоящата година пред очите на всички не само в България, а и пред целия свят, нашето правителството отново по административен път определи минималната работна заплата, без да се съобразява с Конвенция 131, която би следвало да изпълняваме, даже и да няма механизъм за работната заплата", негодува шефът на БТПП. 

От АИКБ не подкрепят бюджета на ДОО и НЗОК за 2020 г.

От АИКБ не подкрепят бюджета на ДОО и НЗОК за 2020 г.

Мотивът им - слаба ефективност

Цветан Симеонов не изключва да бъде внесено оплакване в МОТ в Комитета по нормите, където България ще трябва да даде обяснение защо не изпълнява това свое задължение.

От Търговско-промишлената палата обаче не одобряват бюджетите на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

По думите на Цветан Сименов реформите в здравния сектор са недостатъчни и няма министър на здравеопазването, с когото да не са разговаряли и да не са предложили използването на световните стандарти в здравеопазването. Симеонов настоява за контрол над процедурите, включително и на кои болни как се правят съответните манипулации. 

Образование, здраве, отбрана и пенсии - приоритетите за Бюджет 2020

Образование, здраве, отбрана и пенсии - приоритетите за Бюджет 2020

Правителството одобри проектобюджета за 2020 г.

Според него болниците в страната няма да им допадне използването на световните стандарти в здравеопазването, тъй като това би прекратило източването на бюджета на Касата. "Не се ли въведе ред в тази сфера, никога няма да стигат парите и безкрайно всяка година ще нарастват средствата", предупреди шефът на БТПП.

От бизнеса не одобряват и Бюджета на ДОО, защото и той удължава въведената още преди 10 години временна мярка работодателят да плаща първите три дни болнични, както и работодателят да плаща по-голяма част от осигуровките. 

Иван Нейков: Бюджет 2020 е бюджет на късия хоризонт - края на мандата

Иван Нейков: Бюджет 2020 е бюджет на късия хоризонт - края на мандата

В сферата на труда сега вместо 100 души работят 66 души