От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепят Бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. с аргумент, че много се краде по това перо и са много злоупотребите.

Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев пред News.bg по повод бюджетите на държавата за следващата година. 

Работниците усещат сивата икономика като още по-масова

Работниците усещат сивата икономика като още по-масова

Нямаме определение за това какво означава недекларирана заетост

Според Велев хората не разбират, че "крадат един от друг, защото този, който е здрав и си взима болничен, плащайки някой лев на лекаря, който му го издава - отива на море или прибира черешите, краде от другите колеги".

Тази масова кражба води до по-ниски резултати и по-ниско възнаграждение на всички. В Европейския съюз, ние не сме уникални и съществуват такива негативни практики и на други места, но начинът, по който повечето държави са се справили е с период на изчакване, посочи Васил Велев. 

Образование, здраве, отбрана и пенсии - приоритетите за Бюджет 2020

Образование, здраве, отбрана и пенсии - приоритетите за Бюджет 2020

Правителството одобри проектобюджета за 2020 г.

От АИКБ категорично се противопоставят на трите дни болнични, които са заложени да се плащат от предприятията. Друг минус на бюджета на ДОО е заложеното административно определяне на минималната работна заплата. Велев настоява минималната работна заплата да бъде договаряна между работодателите и синдикатите, като тя трябва бъде различна за различните икономически дейности.

"Даже и опит не беше направен за такова договаряне", призна Велев и посочи, че третата причина, поради която не подкрепя бюджета, е медицинската и трудова експертиза.

Работодателската организация не подкрепя бюджета и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с мотив, че няма реформа в здравната системата, а диспропорцията и лошата структура на бюджета на Касата се задълбочава. Има два пъти повече дял разходи за болнична помощ, отколкото е делът на разходите за болнична помощ в средноевропейските страни, отбеляза Велев. 

С бюджета се потушава социално напрежение, според икономистите от ЕКИП

С бюджета се потушава социално напрежение, според икономистите от ЕКИП

Водим се по инерция, смята Георги Вулджев

В същото време има два пъти по-малко дял за превенция и за профилактика. При нас основните суми - 80% от разходите са за болнична помощ и лекарства, а само 11% са за превенция.

Според Васил Велев плюсът на държавния бюджет, който се подкрепя от АИКБ е, че той е основан на една макропрогноза, която съвпада с тази на работодателите като ръст на БВП и изпреварващ ръст на събраните данъци и осигуровки. По думите му бюджетът предвижда балансираност между приходи и разходи, както и запазва ниската преразпределителна функция на бюджета.

Запазва се важният приоритет - образованието, средства за увеличаване на заплатите на учителите, увеличават парите за общежития за професионалните училища, за стипендии за дефицитни специалности. АИКБ смятат, че трябва да се направи следваща крачка в посока за допълнителни средства за кабинети по наука, техника, технологии и математика. 

От БСК критикуват липсата на реформи в проектобюджета за 2020 г.

От БСК критикуват липсата на реформи в проектобюджета за 2020 г.

Разходите за здраве стават непосилни за пациентите, държавата не внася достатъчно

Работодателската организация подкрепя Бюджет 2020 заради повечето средства за наука и култура, но настоя за повече пари за програмата "Библиотеки", за читалищата, да се предвидят програми за съчетаване на четенето. Минус на самия бюджет, според Велев, е несвършената административна реформа и неизвършената реформа в сектор "Сигурност".

"Нашата администрация е изключително натежала и несъответства на държавата, на размера на икономиката", отчете шефът на АИКБ.