От Демократична Бълагрия са категорични, че е крайно време АЕЦ "Белене" да спре окончателно, а енергийният министър Теменужка Петкова да си подаде оставката. Това заявяват те в позиция до медиите.

Те напомнят, че досега многократно са заявявали, че трябва изцяло нова процедура по съгласуване на проекта "Белене" с ЕК.

По думите им министър Петкова е твърдяла, че нотификацията (съгласуването) от ЕК от 2007 г. за проекта е в сила. Те отбелязват, че това е било опровергано през ноември 2018 г. в писмо от ЕК до евродепутата Светослав Малинов. Станало ясно, че през 2019 г. ЕК е изпратила писмо до министър Петкова, в което изрично я е уведомила, че евентуалното възобновяване на проекта представлява нов инвестиционен проект и цялата процедура трябва да започне наново.

В последното писмо ЕК демонстрирала пълна приемственост по въпроса и заявила, че това е необходимо, за да може да се извърши всеобхватна оценка на новия проект и цялостното му съответствие с Договора за Евратом и вторичното законодателство по него в областта на ядрената безопасност, радиационната защита, управлението на радиоактивни отпадъци, инвестициите, сигурността на доставките и ядрените гаранции.

От "Демократична България" обаче подчертават, че въпреки това министър Петкова продължавала да заблуждава обществеността и потенциалните инвеститори, че нотификацията от 2007 г. е в сила. В тази връзка от ДБ питат кой ще плаща, ако някой от тях заведе дело за нанесени щети от невярна информация.

 ЕК: За да се строи АЕЦ „Белене”, е нужен нов лиценз –  старият е невалиден

ЕК: За да се строи АЕЦ „Белене”, е нужен нов лиценз – старият е невалиден

България дори не е поискала ново лицензиране...

Комисията обръщала внимание, че "inter alia, районът на Белене се намира в сеизмично активна зона" и изисква българските органи да представят нова информация. На тази база проектът ще бъде оценен съобразно новите изисквания и критерии и ЕК ще уведоми за своето становище, включително по въпроса за сеизмичността. С това твърденията на управляващите за липса на сеизмичен риск напълно се опровергават, поясняват от "Демократична България".

Посочва се, че публикуването на поканата за заявяване на интерес за стратегически инвеститор в Официален вестник на ЕС по никакъв начин не означава, че ЕК е одобрила проекта, каквито внушения министър Петкова многократно е правила, изтъкват още от ДБ.

Те поясняват още, че според ЕК предмет на поканата е придобиването на акции в бъдещо дружество и тя не може да бъде средство за подбор на икономически оператор, който сам би извършил строителните работи или предоставил услугите или доставките, тъй като това би могло да представлява заобикаляне на директивите на ЕС относно обществените поръчки.

Правителството обяви необвързващия меморандум между Росатом, Фраматом и Дженерал Електрик за консорциум в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор. Това може да доведе до започване на производство за установяване на нарушение срещу България, смятат от "Демократична България".

Руснаци, французи и американци заедно кандидатстват за АЕЦ "Белене"
Обновена

Руснаци, французи и американци заедно кандидатстват за АЕЦ "Белене"

Заявеното желание за участие Теменужка Петкова тълкува като доверие в България

Те подчертават, че възможността за диверсификация на доставките на ядрено гориво трябва да бъде условие за всяка нова инвестиция. От процедурата за избор на стратегически инвеститор обаче е ставало ясно, че доставчикът на ядрено гориво е предопределен.

По думите им комисията заявявала, че, ако проектът "Белене" подлежи на промени, ще трябва да се извърши нова ОВОС или скрининг в съответствие с Директива 2014/52/ЕС. Намеренията за имплементиране в проекта на управляващи системи на Фраматом и на турбогенератор на Дженерал Електрик означавали извършване на големи промени и следователно налагали провеждане на нова процедура за ОВОС.

Комисията обръщала внимание, че ако България възнамерява да сключи проектодоговор с трета страна (Русия, Китай, Корея и САЩ), той трябва да бъде предоставен за оценка от ЕК. Такъв договор можело да се сключи само след като са удовлетворени възраженията на ЕК или евентуално произнасяне на съда на ЕС.

Съгласно предоставената информация, ЕК смятала, че бъдещото дружество ще бъде държавна собственост на България чрез мажоритарно участие. Досега управляващите са заявявали, че страната ще участва само с настоящите активи, но не и с парични средства.

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро
Обновена

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро

Тупаме топката, смята социалистът Жельо Бойчев

Според "Демократична България" комисията напомня, че бъдещото дружество ще бъде длъжно да провежда обществени поръчки за избор на строител, доставки и услуги.

Те припомнят, че прекратяването на проекта АЕЦ "Белене" е докладвано от страна на правителството пред международната общност с два доклада: през 2013 г. с шестия национален доклад по Международна конвенция за ядрена безопасност и през 2014 г. с доклад по Директива 2007/91 Евратом на Съвета относно общностна рамка за ядрена безопасност на ядрените инсталации.

Затова от "Демократична България" са на мнение, че е въпрос на време властта да поиска държавни гаранции по "Белене", което ще прехвърли рисковете и разходите върху всички данъкоплатци.

Крайно време е за окончателно прекратяване на "Белене" и спиране източването на парите на данъкоплатците в неефективни и морално остарели проекти. Предоставянето на площадката за индустриална зона ще бъде възможност за връщане на част от направените досега инвестиции, категорични са от ДБ.

Припомняме, на 7 юни 2018 г. бе вдигнат мораториума върху изграждането на втора атомна електроцентрала в България - АЕЦ "Белене".

В парламента се наложи предложението на ГЕРБ за размразяване на работата по АЕЦ "Белене", като проектът трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции, но със стратегически инвеститор.

Мораториумът бе наложен по време на първия кабинет "Борисов" през 2012 г., а бе отменен от третия кабинет - също "Борисов", но през 2018 г. Темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

До началото на деня енергийният министър Теменужка Петкова не е обявила начина за откриване на инвеститор. По време на заседанието на българо-руската икономическа комисия, която се проведе в Москва, руският енергиен министър Александър Новак потвърди интереса на Русия да участва в процедура по изграждане на АЕЦ "Белене".

На 31 октомври изтече срокът за процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене". По-рано, на 30 август, от БУЛАТОМ заявиха, че искат държавна гаранция за строежа на втора атомна електроцентрала в страната.

Подобно условие в проекта не е включено. Според решението на парламента от 7 юни 2018 г., с което бе вдигнат мораториума върху строеж на АЕЦ "Белене", той трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции.