Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата срещу избора на концесионер за летище "София". С това КЗК утвърди консорциума "СофКънект" като легитимен победител в конкурса за концесията и стопанин на аеропорта през следващите 35 години.

Жалбата беше подадена от фирми, които участваха в конкурса, но не бяха избрани: "Фрапорт България", Консорциум "Витоша", консорциума, създаден от "Еърпортс де Пари" Ес.Ей. и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" А.Ш., Консорциум "ССБ София Еърпорт Джей Ви".

Решението за нейното отхвърляне е публикувано на страницата на КЗК. То може да бъде обжалвано пред тричленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от уведомяването на страните.

Припомняме, изборът на "СофКънект" за концесионер за летище София беше обявен от Министерството на транспорта през месец юли тази година.

Операторът на летището в Мюнхен спечели концесията за летище "София"
Обновена

Операторът на летището в Мюнхен спечели концесията за летище "София"

Това обяви транспортният министър Росен Желязков

От министерството поясниха, че консорциумът е бил предпочетен пред другите участници в процедурата заради достоверността, устойчивостта и предлагания модел за развитие на летището. И петте оферти в конкурса бяха оценени като изключително добри. Трима от участниците са получили 100 точки за техническото си предложение - "СофКънект", "Фрапорт България" и консорциум "Витоша".

На второ място в процедурата беше класиран консорциум между "Еърпорт Де Пари" ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг" А. Ш. с 80.31 точки. На трето - "Фрапорт България" с 80.19 точки, на четвърто - консорциум "Витоша" с 78.42 точки, на пето - консорциум "ССБ София Еърпорт ДжейВи" с 66.15 точки.

Терминал 3 на Летище София ще бъде изграден до 2030 г.

Терминал 3 на Летище София ще бъде изграден до 2030 г.

На Терминал 1 и Терминал 2 ще има повече използваемо пространство, а обслужването на пътниците ще бъде подобрено

От "СофКънект" заявиха намерение новият Терминал 3 на летище "София" да бъде изграден до 2030 г., а Терминал 1 и Терминал 2 да бъдат преустроени. Идеята е на Терминал 1 и Терминал 2 да има повече използваемо пространство, а обслужването на пътниците ще бъде подобрено.