От Комисията за защита на потребителите (КЗП) предлагат да има контрол на т.нар. споделена икономика - пътуване, туристически престой в частни домове. Това може да стане с нормативни промени, стана ясно от думите на Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Повод за тази инициатива е увеличеният брой споделени пътувания и настаняването на туристи в частни жилища чрез социални мрежи и сайтове, стана ясно от думите му. "Хората общуват активно в социалните мрежи. Текстовете (в нормативната база - б.р.) трябва да позволят на контролните органи да се намесят, когато има риск от измама", обясни той.

Знаем случая "Юбер" (компания за споделените пътувания), който се тук се разви по странен начин, каза Маргаритов. "Не трябва да се крием от проблема, а да търсим начин да го решим", каза шефът на комисията.

Той даде пример с няколко хиляди проверки и няколкостотин акта от страна на КЗП през м.г. "Целта ни беше да сведем до минимум желанието на търговци да обещават нещо, а след това да не го изпълняват", каза председателят на КЗП.

През 2016 г. КЗП е извършила 38 865 инспекции в търговски и туристически обекти, както и в интернет пространството, съобщиха от КЗП. За установени нарушения са съставени 3251 акта. Забранени са 212 опасни стоки. Преустановено е предлагането на четири услуги до отстраняване на проблемите.

Временно са затворени 142 заведения за хранене и развлечения и места за настаняване, тъй като са предоставяли туристически услуги без удостоверения за категоризация.

Според информацията, изнесена от Маргаритов, са забранени и 299 нелоялни търговски практики. Те са в сферите на телекомуникациите, туризма, онлайн търговията, продажбата на хранителни стоки. Заведени са и 27 колективни иска. Исковете са съставени след като при проверка не са изпълнени предписанията от Комисията.

От отчета, представен от Комисията, през 2016 г. са постъпили над 1300 жалби и оплаквания, което е около 30% повече от 2015 г. Най-много - над 70% от жалбите в ЕПЦ са свързани с проблеми при пазаруване онлайн, а около една четвърт са за проблеми с въздушен превоз.