Жалба срещу БТК внесе Мобилтел в Комисията за защита на конкуренцията.

Тя е по повод извършени от телекомуникационната компания нарушения на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Според мобилния оператор са извършени забранени действия от страна на БТК, които имат за цел ограничаване и нарушаване на конкуренцията.

Отговорът
"БТК груп" винаги се е стремяла да спазва всички законови изисквания в България, включително тези на конкурентното законодателство. Всички промоции на "БТК груп" са в съответствие с регулаторните изисквания у нас. Всяка една специална оферта е била изцяло потребителски ориентирана, като е предоставяла на клиента допълнителна стойност.
В отговор на твърденията за дефакто "монополно положение" на пазара на ADSL достъп до интернет бихме желали да отбележим, че БТК има сключени и действащи договори за т.нар. "битстрийм достъп", позволяващи на всички конкуренти на телекома да получат достъп но крайния клиент. Наред с това следва да се отбележи, че съгласно последния доклад на КРС БТК има 22 % дял от общия пазар на интернет услуги в България. Тези данни ясно показват, че твърденията за монополно положение на БТК АД на този пазар са безпочвени."

Едно от нарушенията обхваща бизнес оферти на БТК, които обвързват независими една от друга услуги, мотивират се от пресцентъра на М-тел.

Телекомът предлага 25 % отстъпка от месечния абонамент за тарифен план за достъп до интернет ADSL MEGABIZ, при условие че клиентът закупи минимум десет SIM карти на бизнес абонаментните планове на Вивател.

Другата съвместна оферта на двете дружества обвързва покупката на достъп до интернет чрез ADSL MEGABIZ с предоставянето на 50 % отстъпка от месечния абонамент за мобилен интернет достъп "Vivatel traffic".

Така, за да получат ADSL достъп до интернет при по-благоприятни условия, абонатите на БТК трябва да ползват и електронните съобщителни услуги, предлагани от Вивател, коментират от Мобилтел.

Както КЗК вече е установила в практиката си, се казва още в съобщението на Мобилтел, към момента БТК единствена у нас предоставя услугата ADSL достъп до интернет.

В този смисъл компанията има дефакто монополно положение на този пазар. Нещо повече, монополистът неправомерно отказва достъп до мрежата си на своите конкуренти и поради това те не са в състояние да предоставят самостоятелна алтернатива на този вид интернет услуга.

Като резултат, заявяват от Мобилтел, компанията блокира конкуренцията както на пазара на фиксирана и мобилна телефония, така и на широколентов интернет достъп.

Те цитират данни от края на януари 2008 г., според които България е на последно място в Европейския съюз по ползване на широколентов интернет с едва 7.6 % проникване на този пазар.