Система от най-ново поколение ще планира управлението на влаковете в страната, съобщават от Министерството на транспорта.

Системата за управление на влаковата работа (СУВР) е внедрена от Националната компания "Железопътна инфраструктура". Тя е разработена по европейски проект и е едно от най-съвременните софтуерни решения в тази област.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев изтъкна, че системата ще бъде от голяма полза както за служителите на НКЖИ, така и за железопътните превозвачи, които ще могат лесно да планират своите превози и да получават справки по всяко време.

Министър Гвоздейков иска да превърне БДЖ в успешен бизнес модел

Министър Гвоздейков иска да превърне БДЖ в успешен бизнес модел

Модернизацията на железниците е свързана не само със закупуването на нови влакове, а и с нова визия и нова стратегия

Той посочи, че това ще позволи по-ефективно планиране на капацитета на жп инфраструктурата и автоматизирано изчисляване на инфраструктурните такси, което е от голяма полза за бизнеса.

Минчев отбеляза, че освен подновяването на железопътния състав, реконструкцията на линиите и жп гарите, модернизацията на жп транспорта минава и през дигитализация в управлението на услугите.

Това са важни процеси, които остават скрити за пътниците, но са неизменна част от ежедневието на служителите в центровете за управление на железопътния трафик, подчерта той.

Експерт: Трябва да се обърне спешно внимание на устройствата за безопасност в БДЖ

Експерт: Трябва да се обърне спешно внимание на устройствата за безопасност в БДЖ

БДЖ трябва да се свърже с останалия транспорт, включително градския