Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service, която неотдавна обяви, че преразглежда инвестиционния рейтинг на България, съобщи, че няма да повиши рейтингите на четирите оценявани банки в страната ни.

На 5 април Moody's започна преглед на рейтинга на България, който е Baa3 за евентуално повишаване, но това явно няма да окаже влияние на рейтингите на четирите наблюдавани от агенцията банки. Това са Банка ДСК, Райфайзенбанк България, Корпоративна търговска банка и Интернешънъл Асет Банк, информира money.bg

Макар повечето банки в България да са печеливши и да имат стабилен капиталов буфер да поемат загуби от кредити, цената на риска се е увеличила и разходите за резерви са нараснали, отбелязва още рейтинговата агенция.

Сред причините Moody s да не повиши рейтинга на българските банки е ограничената от валутния борд способност на българското правителство да подкрепи банковата система, отбелязва агенцията.

Рейтингът на България Baa3 е най-ниската инвестиционна оценка наред с тази на Унгария, Хърватия, Румъния и Латвия. Тя е в сила от първи март 2006 година - девет месеца преди страната да се присъедини към ЕС.