За месец в системата на железницата графикът за движение на влаковете е подобрен от 77 % на 92 %. Закъсненията на база денонощие са намалени от 2500 минути на 680 минути.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на демонстрационно пътуване с парен локомотив до Черепишкия манастир с участието на министър-председателя Огнян Герджиков, министри и дипломати.

Министър Алексиев отбеляза, че тези резултати са постигнати с по-добри организационни мерки без изразходването на допълнителен финансов ресурс, дори такъв бе спестен на дружеството.

Приоритетно в момента се работи за рефинансиране на заема на националния железопътен превозвач. "Това ще позволи на БДЖ да си поеме глътка въздух и по този начин дружеството да започне да си изпълнява своята инвестиционна програма", допълни министър Алексиев.

Китайски гигант иска да си сътрудничи с БДЖ

Китайски гигант иска да си сътрудничи с БДЖ

Може да изгради база за обслужване на клиентите в Европа

В последните дни се проведоха редица срещи с най-големия китайски инвеститор (CRRC). В близко бъдеще се очаква неговото писмено инвестиционно намерение, което ще включи погасяване на задълженията на БДЖ, както и инвестиция в завод за производство на мотриси и локомотиви. Това ще осигури дългосрочна наличност на подвижен състав за БДЖ.

Българският еврокомисар ще бъде жена, обяви Герджиков

Българският еврокомисар ще бъде жена, обяви Герджиков

ЕС трябва да върви към федерализация, сподели мечтата си служебният премиер

Приходите на БДЖ от атракционни пътувания може да достигнат до 4 милиона лева на година, смята министър Алексиев. Идеята за днешното пътуване е да покажем пред дипломатическия корпус, в навечерието на националния празник, българската традиция, история, духовност, защото е важно и трябва да бъде популяризирано.

В момента се разработва програма за атракционни пътувания с железницата, като се водят разговори с туроператори за такава дейност. "Идеята е те да бъдат редовни пътувания, а не да бъдат периодични. За тази цел е нужен ясен график, включване на туроператор и реклама, и мисля че присъствието на целия дипломатически корпус днес, е една много сериозна реклама за това", добави още министър Христо Алексиев.

България е една от малкото страни в Европа, която притежава такъв подвижен състав - парни локомотиви и исторически вагони, които са в експлоатация. В повечето страни в Европа те са музейни експонати. Това е и най-голямото предимство за реализирането на намеренията ни за атракционните пътувания, отбеляза още министърът.