КНСБ настоява за незабавно сключване на споразумение между министъра на икономиката Петър Димитров, ръководството „Булгартабак-холдинг" и синдикалните организации в Цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора.

Документът трябва да бъде неразделна част от браншовия Колективен трудов договор, който ще гарантира реализацията на исканията на колективите в двете дружества.

Това се казва в разпространено становище на КНСБ, което припомня, че предложението на работниците от Цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора е бърза приватизация до три месеца с лиценз и изплащане на обезщетения на освободените в размер на три брутни заплати за всяка година трудов стаж в системата на холдинга, но не повече от 60 възнаграждения.

Според синдиката все още липсва ясна държавна политика за развитието на бранша и затова призовава управляващите да изработят нова Стратегия за приватизация на „Булгартабак холдинг", която да съчетава вижданията за приватизация на дъщерните дружества с гаранции за запазване производството на български цигари.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов увери работещите в цигарените фабрики, които ще се приватизират, че ще защити интересите им.
В открито писмо до работниците, служителите и специалистите в „Слънце-Стара Загора-Табак" АД и „Цигарена фабрика - Пловдив" АД ръководителят на синдиката ги информира за застъпничеството на КНСБ за запазването на цигареното производство.

Припомняме, в средата на февруари "Булгартабак" обяви намерението да оптимизира работата на холдинга като открие процедура по продажбата на двете дружества - в Пловдив и Стара Загора.