Към заложените 13 млн. лева за Селскостопанската академия трябва да се добавят още 8 млн. Това заяви пред БНР председателят на Федерацията на синдикатите в земеделието към КНСБ Светла Василева.

Припомняме, че служители на академията излязоха на протест на 1 ноември, за да изразят недоволството си от унизителното заплащане, което получават.

Василева обясни, че както за 2016 г., така и за 2017-а заложеният трансфер за Селскостопанската академия е недостатъчен.

Хиляди обезверени учени протестират за достойно заплащане
Обновена

Хиляди обезверени учени протестират за достойно заплащане

Учените в БАН не могат да получават заплата като за чистачка

От синдикалната федерация са се запознали с финансовата обосновка още преди приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за Селскостопанската академия. Те са се запознали и с проекта за бюджета на Министерството на земеделието, който се отделя за наука. Той е в размер на 13 млн. лева, колкото е бил и миналата година.

Светла Василева обясни още, че трансферът от 13 млн. лева представлява около 60 % от фонда на работещите в Селскостопанската академия, които са 1990 души. 584 от тях са научни работници. Броят им бил много по-малък дори от администрацията на земеделското министерство.

Василева подчерта, че учените не бягат от проекти. Те обслужвали бизнеса. Не можело обаче да се задоволи цялата численост с един, два или десет проекта. Те се работят от група хора. Можели да бъдат включени лаборанти и техници, но не можело да се разчита на проектите за регулярно изплащане на работните заплати.

Светла Василева е категорична, че това е наука, която трябва да се спонсорира. Средствата най-вече трябвало да се осигуряват от държавата, тъй като така било навсякъде по света.