От "Еврохолд" внесоха още документи в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), обявиха от холдинга. Те приветстват намерението на членовете на КЗК за задълбочено проучване на сделката с ЧЕЗ.

Сред документите има доказателства за приложимите регулаторни изисквания и разпоредби на застрахователния и енергийния пазар, ограничителните режими на Платежоспособност II, рестриктивните разпоредби за публичните дружества, както и нормите за контрол на сделките между свързани лица

"Еврохолд": Цената на тока не зависи от нас
Обновена

"Еврохолд": Цената на тока не зависи от нас

Дружеството, купило ЧЕЗ, очаква до края на годината да има всички разрешения

Еврохолд предостави допълнителна информация на КЗК за пазарите, на които оперират холдингът и дъщерните му застрахователни дружества, базирани в България (ЗД Евроинс АД и ЕИГ РЕ ЕАД). От дружеството са внесли информация за застрахователните продукти, реализираните от тях премийни приходи и дела им в общите приходи на холдинга, притежаваните от дружествата пазарни дялове в различните застрахователни сегменти и други.

В документите се констатират следните по-важни моменти:

  • Застрахователните дружества на Еврохолд в България нямат водеща позиция в "застраховка гаранции" на българския пазар нито поотделно, нито взети заедно. Комбинираният им пазарен дял в този сегмент е 5%.
  • Застрахователните дружества на Еврохолд в България не предлагат "застраховка гаранции" на търговци на електроенергия и нямат приходи от този продукт.
  • Застрахователните дружества на Еврохолд в България предоставят застрахователни гаранции по обществени поръчки в различни сектори. Доколкото ги има, енергийните дружества са бенефициенти, а не са купувачи на този вид застраховки. Същите застраховки се предлагат от много на брой застрахователни компании и при много по-добри условия.
  • При реализиране на концентрацията между застрахователните дружества на Еврохолд и дружествата от групата на ЧЕЗ България, същите ще са свързани лица. Съгласно европейската регулаторна рамка в енергийния сектор, директива Платежоспособност II, общите европейски разпоредби, отразени и в българското законодателство, сделките между свързани лица, както и финансовото подпомагане на свързани лица, са силно регулаторно ограничени. Над определени лимити те са дори забранени. Поради тази причина няма как търговците на електроенергия от новата група да се възползват или да получават каквото и да било конкурентно преимущество под формата на гаранционна застраховка от застраховател в групата. Вътрешногруповият достъп на търговците до "застраховка гаранции" ще бъде негарантиран, бавен и финансово неизгоден за всички участници в групата.
  • Европейското законодателство, имплементирано и в българската нормативна уредба, стриктно ограничава финансовите групи по отношение на подкрепата за свързани дружества.
  • Европейската практика в конкурентното право допуска възможността финансови групи да инвестират на енергийния пазар, без да се констатира каквото и да било конкурентно предимство от тази свързаност. Има множество примери в ЕС за големи финансови групи, които пряко или непряко, инвестират в енергийни компании. В предоставените на КЗК документи са приложени редица примери за значително взаимодействие между енергиен и застрахователен пазар на европейско и глобално ниво. 
    ЧЕЗ ще запази активите у нас, ако и сделката с „Еврохолд“ се провали

    ЧЕЗ ще запази активите у нас, ако и сделката с „Еврохолд“ се провали

    От компанията не виждат законова пречка пред сделката…

От Еврохолд България АД уточняват, че имат дейност в 10 страни в Европа в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има близо 3000 служители.

През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв., оперативната й печалба - 52.3 млн. лв., а активите на компанията - 1.4 млрд. лв. Еврохолд е собственик на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), която оперира в 10 европейски страни. Тя притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия и Русия

"Еврохолд": Ако ни спрат за ЧЕЗ, би било национално предателство

"Еврохолд": Ако ни спрат за ЧЕЗ, би било национално предателство

Щe имa дeлa, aĸo cдeлĸaтa бъдe блoĸиpaнa

Припомняме, на 20 юни 2019 г. "Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ, но за да се финализира, сделката трябва да мине през регулаторните органи. 

За това на 3 октомври КЗК образува производство за сделката за активите на ЧЕЗ в България.

Cпopaзyмeниeтo мeждy двeтe ĸoмпaнии идвa cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм".

Именно новината, че "Инерком" иска да купи ЧЕЗ предизвика скандал и в правителсвото, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Лично познанство бе повод министър Теменужка Петкова да си подаде оставката, която обаче не бе приета.

Обвинения за тъмна сделка бяха отправени и при новината, че "Еврохолд" преговаря с ЧЕЗ.

"Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ у нас. "Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани" Б.В. иска да придобие "Еврохолд България", показват данните в регистъра. Купувачът е дъщерно дружество на "Еврохолд".