Парламентарната комисия по „Земеделието и горите" ще се събере преди началото на новата парламентарна сесия заради проблемите в селскостопанския сектор.

В началото на новата сесия комисията ще инициира дебати в Народното събрание по целия кръг от въпроси, свързани с изпълнението на изискванията на общата селскостопанска политика на Европейския съюз, потвърди председателят на комисията по земеделие Васил Калинов, цитиран от БНР.

„За нас е важно да анализираме законодателните актове, Законите за животновъдството и Закона за подпомагане и да отговорим на въпроса къде се къде веригата, че 6-7 месеца не стихват протестите и негодуванието на хората, занимаващи се с животновъдство," обясни председателят на комисията по земеделие.

"Защо като приехме закон, в който балансирахме интересите на държавата, на браншовите организации и на селскостопанския производител, не се постига необходимата ефективност за подпомагане на бранша. Решихме проблемите с подпомагането и дейността на ДФ „Земеделие", допълва още Васил Калинов.

"Къде се къса веригата, че да не достига необходимото внимание, необходимата елементарна държавна подкрепа на българските селскостопански производители, който е в основата на пирамидата, а не крайното звено, както някои се опитват да покажат чрез неадекватното си управленческо поведение," категоричен е той.