Започна подготовката по конфигурация на тестовите компонентите за интеграция със Системата за взаимно свързване на търговските регистри - BRIS, съобщиха от Агенцията по вписванията.

Целта е Българският Търговски регистър да стане част от Системата за взаимно свързване на търговските регистри - BRIS. Това ще предостави възможност за извършване на справки и обмен на данни за търговците в рамките на Европейския съюз.

БСК отново: Агенцията по вписвания да каже причините за срива в Търговския регистър

БСК отново: Агенцията по вписвания да каже причините за срива в Търговския регистър

Кратките срокове на поръчката за дисково пространство създават смут, смятат работодателите

Целта е изработка на софтуера за обмен на данни между Европейската централна платформа и българския Търговски регистър. На този етап експертите на Агенцията провеждат редовна комуникация с техническия екип на BRIS, като се провеждат онлайн срещи с тях и се обсъжда всяка стъпка на напредъка по свързването, увериха от Агенцията.

Припомняме, през юли 2021 г. стана ясно, че ЕК съди България за това, че все още не е свързала Търговския си регистър с европейския. Това бе причина още от встъпването си в длъжност настоящото служебно ръководство на Министерството на правосъдието да започне работа по проблема с Търговския регистър.

Междувременно стана ясно, че Агенцията по вписванията не защитава добре личните данни. Това е един от изводите на Сметната палата след извършен одит за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2019 г.

През 2018 година след голям скандал след безпрецедентския срив на Търговския регистър в продължение на седмици вниманието бе съсредоточено именно към агенцията. Директорът й тогава първоначално заяви, че няма намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща." На следващия ден обаче Даскалова обаче подаде оставка, а на нейно място бе назначена Габриела Козарева. Тя пък стана известна с раздадените бонуси в агенцията още същата година.

Проверката тогава установи не само занижен контрол и липса на система за създаване на резервни копия.