"Ние играем честно, с уважение и с достойнство, играем по правилата на процедурата такава, каквато "Фолксваген" от самото начало предоставиха. Стигнахме много далеч и научихме много."Toва заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев и председател на Управителния съвет на Автомобилния клъстер в България след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Плевнелиев посочи, че преговаряме с един стратегически инвеститор като "Фолксваген", като преговорите продължават в следващите месеци и алтернативите са две - Турция и България. Всяка една от двете страни ще използва своите възможности, за да наклони в една или друга полза решението, посочи Плевневлиев.

Припомняме, миналата седмица германското специализирано издание "Аутомобилвохе", цитирано от "Ройтерс", съобщи, че новият завод ще бъде разположен в Турция. По-късно обаче изданието на германския бизнес "Ханделсблат" опроверга информацията за взето окончателно решение.

Решават окончателно за завода на Фолксваген през август

Решават окончателно за завода на Фолксваген през август

Надзорният съвет подкрепя Турция, но има проблем с правната сигурност…

Всеки един стратегически инвеститор от класата на "Фолксваген" няма да се остави да бъде зависим от една държава и една локация, която едва ли не, след местен ред преговори да се провали, изтъкна Плевнелиев.  Той увери, че продължава да се действа на всички фронтове - достойно и координирано.

Инвеститорът преговаря с всяка една от двете държави, докато прецени, че ще продължи да преговаря само с едната държава. Докато се подпише договор, двете локации са активни и имат своите шансове и продължават да работят, отбеляза президентът.Когато се подпише договор между концерн на "Фолксваген" и Турция или и България, едва тогава процедурата ще приключи. Ние имаме месеци работа пред нас, упорита работа на всички фронтове, докато не се подпише договор, каза още Плевнелиев.

Той изказа благодарност към правителството, защото никога досега един инвеститор не е получавал толкова много, колкото страната ни е предложила на "Фолксваген". Никога досега стотици хора от държавната администрация не са играли по такъв начин, че да стигнем до финала на едно такова състезание.

Плевнелиев зове Радев да стои настрана от германската инвестиция у нас

Плевнелиев зове Радев да стои настрана от германската инвестиция у нас

Той е обезпокоен от "дълбоката некомпетентност" на президента

Според Плевневлиев ако се сравнява България с Турция, решението е по-скоро икономическо.

"Продължаваме напред, да се работи, да сътрудничим, отнасяме се с уважение, работим по правилата. Искаме да стигнем далеч", подчерта президентът. Той се надява страната ни да се поздрави с много стратегически резултати в много направления.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че се вземат мерки за изцяло ново законово уреждане за два или три пъти по-бързи процедури на категорията индустриална зона, както и за създаването на нови индустриални зони и други.В следващите години трябва да се отделят по няколко милиарда годишно в сферата на научната дейност, изтъкна Дончев и допълни, че това ще бъде от огромно значение за българската индустрия.

Автомобилният клъстер и правителството се договорили за няколко нови проекта. Сред тях са изцяло нова стратегия за развитие на автомобилостроенето в България в срок до два месеца, да се удвоят броят на автомобилните компаниите и от 230 да станат 500, да бъде интегриран нов проект на тестово трасе на автономни автомобили и 5G мрежа.

Освен това автомобилният клъстер и правителството са договорили в София Тех Парк да бъде изградена 5G лаборатория, която да бъде свързана и интегрирана към центъра за суперкомпютър, да се помисли и за допълнителни стимули за така наречените първостепенни доставчици на автомобили, да се подкрепят с нови идеи и процедури Българската агенция за инвестиции.

"Продължаваме заедно напред и това е най-отговорното правителство, с което сме работили. Никога досега не сме работили толкова добре, колкото със сегашното правителство и сегашните министри, които работят, помагат ни и говорят на нашия език", похвали работата на правителството Плевнелиев. Той иска България да се превърне в голям производител на автомобили за в бъдеще.

Автомобилният клъстер бил създаден през юли 2012 г. През 2012 г. в автомобилостроенето в България работили 30 компании, те имали оборот от 2 млрд. лв., а броят на заетите бил 9 хиляди души. Днес обаче в автомобилостроенето работят над 60 000 души, броят на компаниите е 230, а оборотът е над 10 млрд. лв., припомни Плевневлиев.

От своя страна изпълнителният директор на Автомобилния клъстер Любомир Станиславов посочи, че автомобилният сектор е най-бързо развиващият се сектор. Той изтъкна, че автомобилната индустрия е във фаза революционни промени и само след 5-6 години това ще бъде една друга индустрия и големите производители ще бъдат повече софтуерни компании, отколкото компании за машиностроене." Ясно е и как ще изглежда автомобилът на бъдещето. Той ще бъде автономен и електрически", отбеляза Станиславов.