Всеки превозвач ще може да изчислява разхода си за преминаване по определен маршрут чрез специален онлайн калкулатор. Това стана ясно по време на представянето на готовността за въвеждане на тол системата.

На 16 август ще стартира реалното тестване на тол системата на терен. До два месеца пък се очаква да станат ясни и крайният ѝ обхват и тарифите.

Предвижда се първоначално в обхвата на системата да влязат не повече от 6 000 км от пътната мрежа на страната. Става въпрос предимно за транзитните коридори - магистралите, както и пътищата от първи и частично от втори клас. Тарифирането ще е отделно за различните пътища.

Превозвачите не приемат цените за тол системата

Превозвачите не приемат цените за тол системата

Настояват за среща с Борисов

Заместник-регионалният министър Николай Нанков увери, че реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне, преди да бъдат изчистени всички проблеми. Той посочи и че въвеждането на системата за таксуване на база време и изминато разстояние е един от приоритетите на правителството.

Нанков изрази надежда, че няма да се повторят трудностите като при въвеждането на електронната винетка.

КРИБ иска отлагане на тол системата до 2020 г.

КРИБ иска отлагане на тол системата до 2020 г.

Обезпокоени са, че системата не е свързана с НАП и Агенция "Митници"

Национално тол управление следи за надеждното функциониране на системата. Директорът му увери, че управлението има пълната оперативна готовност да прилага 24-часов контрол. Общо 629 служители работят в специално оборудвани помещения - диспечерски пункт, стая за контрол, кол-център и други.

На 5 юли в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се проведе първото заседание на създадения от парламента Обществен съвет по въвеждането на тол системата. На 3 юли пък ще се състои нова среща с превозвачите, на която ще бъдат обсъдени тарифите.

До средата на юни са продадени над 4 млн. електронни винетки, като приходите възлизат на над 24 млн. лева. Очакваните приходи от тол такси са около 700 млн. лв. на година и общо около 1 млрд. лв. приходи заедно с продажбите на винетки. 

От тол управлението очакват 500 млн. лева приходи още през 2020 г.

От тол управлението очакват 500 млн. лева приходи още през 2020 г.

Превозвачите искат отлагане на влизането в сила на тол системата

Предвиждат се три начина за тол таксуване - маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. Маршрутната карта е подходяща за шофьорите, които по-рядко пътуват, посочват от МРРБ. Тя ще важи за 24 часа от момента на активирането й, като може да се купи един или 7 дни предварително. Бордовите устройства и GPS тракерите са за редовните ползватели на републиканските пътища.

До момента са изградени 65 от общо 100 контролни точки с камери, които ще следят за редовността на ползвателите на пътя. От министерството посочват, че всичките 100 рамки трябва да са готови до 16 август.

Досега са проверени над 640 000 автомобила, като почти 90 000 от тях са с чужда регистрация. За нарушения са наложени 33 230 компенсаторни такси и са съставени около 3 900 акта за административно нарушение. Санкционираните чужди граждани са над 7 800.