Транспортният министър Ивайло Московски разпореди проверка как се ремонтират електрическите локомотиви, съобщиха от Министерството на транспорта.
Проверката е с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД за тригодишен период".

Проверката на откритата процедура ще бъде извършена от Звеното за вътрешен одит към МТИТС във връзка с появилите се медийни материали в публичното пространство. Тя включва преглед на цялата документация на процедурата.

Припомняме, на 20 януари 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши проверка в БДЖ заради сигнали за злоупотреби. Инспекцията е възложена на Софийската градска прокуратура. Главният прокурор се сезира по материали в медиите, според които има злоупотреби в БДЖ.

Прокуратурата влиза в БДЖ

Прокуратурата влиза в БДЖ

Заради сигналите за злоупотреби в дружеството

Прокуратурата ще проверява твърденията, че в дружеството се извършва некачествен ремонт на локомотивите. Обект на проверката ще са и сигналите за сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения без основание на лица, назначени формално в системата на БДЖ.

Малко по-късно - на 26 януари транспортният министър разпореди вътрешна проверка след като бе излъчен телевизионен репортаж, според който в БДЖ са назначени и взимат заплати футболисти, които никога не са имали някакви ангажименти и не са се явявали на работа. Назначаването им е само фиктивно.

След това от БСП поискаха оставката на транспортния министър. Той заяви, че е готов да си даде оставката, но състоянието на БДЖ не го навежда на подобна мисъл.

На 7 февруари 2018 г. правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв.

Сумата ще бъде предоставена на "Холдинг БДЖ" ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.