Десет метровлака потеглиха официално из мрежата на софийското метро. На официална церемония мотрисите бяха пуснати в експлоатация от столичния кмет Йорданка Фандъкова и министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда” и възлиза на 40,95 млн. евро, изцяло безвъзмездна помощ.

„Всяка седмица напоследък се виждаме по хубави поводи”, обърна се Фандъкова към Михайлова, която също призна, че е истинско удоволствие да участва в подобни церемонии.

Новите мотриси са много по-комфортни и ще позволят на столицата да се подготви адекватно за въвеждането в експлоатация през 2015 г. на новите два участъка – от бул.  „Цариградско шосе” до Летище „София” и от ж.к. „Младост” 1 до Бизнес парка в „Младост” 4, подчерта Фандъкова. А дотогава новите мотриси ще позволят да се извърши цялостен ремонт на старите.

Новите придобивки на столичния метрополитен са изключително модерни и ще доведат до 25% икономия на електроенергия, или около 50 хил. лева месечно от сметките за ток.
Освен че ще облекчат автомобилния трафик, включително и наземния градски транспорт, новите мотриси ще доведат до намаляване на вредните емисии във въздуха в столицата с над 2,78 хил. тона годишно.

Около 85 хил. пътници дневно в повече ще може да превозва столичното метро.

Мотрисите бяха осветени от отец Ангел от Столичната митрополия, след което официалните лица потеглиха от депо „Обеля” към метростанция „Сердика” на показно пътуване.