Срокът за кандидатстване по обявения конкурс за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на България се удължава с 10 работни дни - 17 ноември 2023 г. Това съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ).

Процедурата за подбор на кандидати за дългосрочно командироване в СТИВ е обявена за 23 свободни позиции в 21 държави в три направления - "Европейски страни", "Руска федерация, страни от ОНД и Грузия" и "Азия, Африка, Америка и Австралия". Първоначалния срок за кандидатстване беше до 3 ноември, но се удължава, защото МИИ отчита засилен интерес към конкурса и иска да даде възможност в него да участват повече подготвени кандидати.

"Ще дадем възможност на по-широк кръг заинтересовани професионалисти да подготвят и подадат документите си", обясни икономическият зам.-министър Николай Павлов. "Това ще ни помогне да изберем новите търговски аташета от по-голям брой подготвени, отговарящи на условията и мотивирани кандидати", каза още той.

От МИИ посочват, че конкурсите ще се проведат по прозрачни процедури на конкурентен принцип. В оценяващата комисия ще участват експерти от научните среди, представители на Министерството на външните работи (МВнР), на национално представените работодателски организации и на образователните институции и на неправителствени организации.

Портал за инвеститори разработва Министерството на икономиката

Портал за инвеститори разработва Министерството на икономиката

С дигитализацията на процеса ще се ограничи корупцията, според Богдан Богданов

Кандидатите за търговски представители трябва са завършили висше образование с магистърска степен, да владеят свободно езика на държавата, за която кандидатстват, както и английски език. Необходимо е също да имат познания за икономическото развитие на страната, за която кандидатстват, за нормативната уредба и международните задължения на България, свързани със спецификата на работата в СТИВ.

Допуснатите до следващия етап от процедурата кандидати ще трябва да представят анализ на съществуващите двустранни външноикономически и търговски отношения на България със съответната държава.

Търсят се търговски представители на страната ни в 8 европейски града - Берлин, Копенхаген, Лисабон, Осло (с акредитация за Исландия), Братислава, Истанбул, Прага и Берн (с акредитация за Лихтенщайн). 13 позиции са обявени за държави от Азия, Африка и Америка - Алжир, Делхи, Джакарта (с възможна акредитация за Сингапур и Малайзия), Техеран, Аман, Отава, Доха, (с акредитация за Кувейт и Оман), Пекин, Хавана, Дубай, Вашингтон и Чикаго. Две от позициите са за страни от Общността на независимите държави (ОНД) - Баку (с акредитация за Туркменистан) и Алмати (с възможна акредитация за Киргизстан).

Резултатите от реализираните процедури ще бъдат качени на страницата на Министерството на икономиката и индустрията.