От двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" са категорични, че няма да допуснат да се орязват правата на работниците и служителите, когато техните работодатели не са изпълнили задължението си по закон да внесат дължимите осигурителни вноски и данъци.

Повод за тяхната декларация е продължаващото напрежение и споровете около плащането на първите три дни от болничните. 

КНСБ: От 2 до 30 дни са платените болнични в ЕС

КНСБ: От 2 до 30 дни са платените болнични в ЕС

Искат среща с премиера и обсъждане на темата в НСТС

Ползването на аргументи, произтичащи от задълженията на т.н. самоосигуряващи се лица са не само непрофесионални, но и крайно алогични. При тях става дума за личен ангажимент, ясно описан в Кодекса за социално осигуряване (КСО), тъй като те нямат работодател, пише в документа на двата синдиката.

И в този случай практиката по света е еднозначна - самонаетите/самоосигуряващи се лица изпълняват всички задължения по собственото си осигуряване и сами внасят за себе си съответните осигурителни вноски, дължими по закон.

Поради това неизпълнението на задълженията за внасяне на осигурителните вноски при самоосигуряващите се влече санкция за самите тях, пишат от двете синдикални организации. А нарушенията по отношение задълженията, свързани с осигуряването на работниците и служителите пораждат санкции за работодателите им. 

Синдикатите предлагат работодателите да плащат 5 дни от болничния

Синдикатите предлагат работодателите да плащат 5 дни от болничния

От КТ "Подкрепа" настояха Борисов да свика спешно НСТС

От КНСБ и КТ "Подкрепа" създадоха обща експертна работна група, която започва работа още от понеделник, за да направи собствено изследване и анализ на информацията и данните по темата в НОИ, НАП и НЗОК. Очаква се от групата да представят собствени заключения и препоръки по достъпа до болнични, документацията и контрола за установяване истинността на настъпването на риска временна неработоспособност.

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста.

Вчера стана ясно, че синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни на болничния. Правителството пък предлага работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не искат да плащат първите три дни от болничния. Според тях правителството цели да запази статуквото.