Синдикалната организация на КНСБ в "Кремиковци" е решила да блокира експедицията на готово продукция.

Според лидера на федерация „Металици" Васил Яначков причината е неизпълнение на договора за работа на ишлеме с фирмата на украинския бизнесмен Константин Жеваго „Ворска стил".

Решението за блокадата металиците са приели след среща с ръководството, синдика Ана Миленкова и представители на украинската фирма.

Една от причините да отправят това предупреждение е и забавянето на изплащането на заплатите, каза Яначков.
По думите му това се случва вече втори месец, като допълнително условията на труд и бит се влошават.

"Избрахме като форма за натиск и за да си гарантираме заплатите, това да блокираме продукцията", посочи Васил Яначков, цитиран от БНР.

По думите му договорът за ишлеме не се изпълнява, и то специално в частта за таксата за ишлеме, която не се изплаща, а информацията е потвърдена и от синдика на „Кремиковци" Ана Миленкова.

Вчера стана ясно, че "Кремиковци" ще бъде продаден на украинският бизнесмен Константин Жеваго. Сделката няма да бъде официално обявена преди българският съд да излезе с решение, чрез което комбината се обявява в несъстоятелност, научи news.bg.

След продажбата на "Кремиковци", най-вероятно ще бъдат ликвидирани някои производства на комбината и част от принадлежащата земя ще бъде продадена на строителни инвеститори.