С 2 млн. дка са се увеличили обработваемите площи, спрямо предишното преброяване, което е проведено през 2003 г.

Това показват първоначалните данните от провежданото преброяване на земеделските стопанства у нас, изнесени от зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов по време на демонстрационно преброяване в най-голямото стопанство за производство и угояване на патици „Про агро" край Хасково.

Броят на действащите стопанства намалява, като в размера на използваната земеделска площ и на обработваемата земя обаче не се отбелязва намаление. Това означава, че малките стопани са прехвърлили нивите си да се обработват от арендатори или пък са окрупнили стопанствата си.

Последните данни са в потвърждение и на очерталата се през годините тенденция към окрупняване на фермите за сметка на техния размер, посочи министър Костов.

Той информира, че голяма част от обработваемите земи попадат в категорията планински или полупланински, което ще позволи въз основа на данните от това преброяване, министерството да разработи бъдещите управленски програми, насочени към насърчаване опазване на околната среда.

От значение и за формирането на българската позиция относно бъдещата реформа на Общаселскостапнска политика, както и за новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони след 2013 година.

Министър Костов призова земеделските стопани да отделят необходимото време на анкетьорите и да им предоставят пълна информация за земеделската си дейност, като обърнат повече внимание на данните за работната ръка, напояването, на сеитбооборота, за използването на пасища, ако отглеждат селскостопански животни.

Всички индивидуални данни са защитени, съгласно българското законодателство.