Българската хазна ще бъде ощетена с 1.2 милиарда лева до края на годината от неполучени акцизи. Това заяви Петко Атанасов от ВМРО-НИЕ по време на пресконференция в БТА.

По думите му в момента страна ни губи около 100 милиона лева от незаплатени акцизи, която сума ще продължи да се увеличава, ако правителството на предприеме необходимите мерки за ограничаване на контрабандата.

Атанасов бе категоричен, че тези суми ясно говорят, че управляващите не са успели да изпълнят една от целите, поставени с вдигането на акциза - увеличаването на приходите в държавната хазна.

Те не постигнаха и втората цел, а именно намаляване на потреблението на цигари, което да доведе до запазване на здравето на хората, заяви Атанасов.

Оказа се точно обратното. 50%-ното намаление на покупките на лицензирани цигари се насочи към контрабандните цигари в страната, които са вече над 100 марки, подчерта представителят на ВМРО.

По думите му това доведе до изтичането на пари не е към хазната, а към някои хора, организации, „черни каси", мафиоти.

Атанасов изтъкна, че в страната ни има три основни контрабандни канала. Единият е от Македония, който включва около 12 марки и зарежда Югозапада. Вторият канал е от Сърбия с 10 марки, които се пласират в районите на Монтана, София - „Илиянци". И третият канал е през Кърджали и Хасково, откъдето „нахлуват" турски цигари.

Атанасов уточни, че в страната ни се пласират и около 70 марки цигари с неустановен произход - обикновено китайски, а сега вече и от Канарските острови. По думите му това са цигари гаражно производство.

Около 30% от тези цигари са чиста отрова и така не се предпазва българския пушач, а се трови още повече, изтъкна Атанасов. Според него не може да се дадат никакви гаранции за качеството на контрабандните цигари.

Той даде пример с 4 марки цигари, които са тествани лабораторно в Пловдив. Установено е, че при тях вредното съдържание е много над нормите - 1.8 никотин над установените норми, над 2 повече въглероден оксид и силно съдържание на целулоза.

Тези цигари са токсични, те са смъртоносни, алармира Атанасов. Той изрази учудване от пасивността на правителството, което не предприема икономически мерки за справяне с проблема, а именно сваляне на акциза - което ще подпомогне и производителите ни, и лоялните търговци.

Това, че за производството на контрабандните цигари не се използва български тютюн оказва влияние не само върху „Булгартабак", но и производителите, чието бъдеще е заплашено. По думите на Атанасов около 35 000 семейства от различни региони, които изкарват препитанието си чрез производството на тютюн, ще поемат пътя на икономическата емиграция.