Цените на петрола скочиха с близо 3% в понеделник заради напрежението в Близкия Изток и съкращения на производството в Либия, предаде "Ройтерс".

Фючърсите на суровия петрол Brent се покачиха с 2,28 долара или 2,89%, до 81,30 долара за барел до 10:30 часа тази сутрин, докато фючърсите на американския суров петрол бяха на 77,30 долара за барел, което е с 2,47 долара повече или 3,3%. И двата бенчмарка бяха спечелили повече от 2% в петък.

Дългоочакваната ракетна атака от подкрепяното от Иран движение "Хизбула" срещу Израел изглежда беше до голяма степен осуетена от превантивни израелски удари в Южен Ливан.

Израел отрича за поразени обекти след атаката на "Хизбула"

Израел отрича за поразени обекти след атаката на "Хизбула"

През деня продължиха ударите през границата с Ливан

Двама египетски източника по сигурността казаха, че в неделя е нямало споразумение по време на преговорите за прекратяване на огъня в Газа, които се проведоха в Кайро, като нито Хамас, нито Израел се съгласиха на няколко компромиса, представени от посредници и поставиха под съмнение шансовете за успех на последното, подкрепяно от САЩ усилия за прекратяване на 10-месечната война.

Цените на петрола скочиха, след като базираното в източната част на Либия правителство обяви затварянето на всички петролни полета в понеделник, спирайки производството и износа.

National Oil Corp (NOC), която контролира петролните ресурси на Либия, обаче не предостави потвърждение. Въпреки това, либийската Sirte Oil Company, дъщерно дружество на NOC, заяви, че ще започне частично намаляване на производството.

"Най-големият риск за пазара на петрол вероятно е по-нататъшен спад в производството на петрол в Либия поради политическото напрежение в страната, с риск производството да спадне от настоящите нива от 1 милион барела на ден до нула", каза анализаторът Джовани Стауново от Швейцарската банка UBS.

Инвеститорите остават предпазливи по отношение на действията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, или ОПЕК+, която планира да увеличи добива по-късно тази година, каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

"Повечето прогнозисти на петрола очакват ръстът на търсенето на петрол през 2025 г. да се движи около 1 милион барела на ден. Ако в Либия избухне нова гражданска война, балансите за 2025 г. може да изглеждат много подобни на тазгодишните, въпреки повишения саудитски и руски добив", посочи Виктор Катона, водещ анализатор на суров петрол в Kpler.

ООН се опасява от въоръжени сблъсъци в Либия заради централната банка

ООН се опасява от въоръжени сблъсъци в Либия заради централната банка

В Триполи отново се събират въоръжени групировки