Негативи за българската икономика след опита за преврат в Истанбул, прогнозира министърът на икономиката Божидар Лукарски.

“Предвид ситуацията, която е изключително динамична, очакваме както спад на салдото, така и всякакви други търговски, икономически негативи, свързани с двустранните ни отношения по линия на търговия и икономика”, коментира Лукарски на пресконференция в София тех парк.

В София се провежда Годишна среща на търговско-икономическите съветници в Службите на търговско-икономическите въпроси с ръководството на Министерството на икономиката и представители на българския бизнес.

Лукарски даде красноречив пример за последиците от ситуацията в Турция. Министерството на икономиката има имоти, за които на регионално ниво се обсъждали инициативи за изграждане на търговски център. Въпросните имоти се намират в богатия квартал на Истанбул - “Шишли”.

“Нашият търговски представител е водил разговори със зам.-кмета на Шишли в петък, ден преди метежа, в понеделник зам.-кметът на Шишли е застрелян в неговия кабинет”, обясни икономист номер 1.

С какви числа и в каква степен ще търпим последици обаче на този етап не е ясно.

Лукарски посочи, че не може да прогнозира докъде ще се развие динамичната ситуация в Турция и изтъкна обявеното късно снощи извънредно положение там.
Българският търговски представител в Турция е взел дейно участие по евакуацията на българи от различни части на Турция към България, стана ясно още от думите му.