Нека в България да получаваме минимална заплата като в Люксембург и тогава да говорим дали трябва да се махат надбавките за прослужено време. Това коментира дългогодишният синдикалист и финансист Мика Зайкова пред БНР.

Според нея това не е прослужено време, а професионален опит.

ГЕРБ и ДПС на различни позиции за клас "прослужено време"
Обновена

ГЕРБ и ДПС на различни позиции за клас "прослужено време"

Хасан Адемов настоява за обществен консенсус

"Още прохождащият бизнес в България през 20-те години на миналия век е оценил колко е важен професионалният опит за успеха на една фирма. Дългият професионален опит дава възможност за по-бързо постигане на резултати, за които на младите им трябва още време", подчерта тя.

Работещите бедни в България са 700 хиляди, те получават минимална работна заплата, плащат си данъците, ако махнем и класа, ще им намалим доходите със 100-150 лева, поясни Зайкова.

Бизнесът иска да отпадне добавката за прослужено време

Бизнесът иска да отпадне добавката за прослужено време

Предлагат преструктуриране на работната заплата

Производителността на труда не зависи само от работника, изтъкна Зайкова като контрааргумент на тезата на бизнеса за ниската производителност на труда в България. Според Зайкова приносът на работника е по-малък от 20-30% в ръста на производителността.

"Понеже живеем в 21 век и не работим с кирки и лопати, а с компютри и високотехнологична апаратура. Това зависи и от инвестициите. Само че България, както се разбра, не е добро място за инвестиции... Ние трябва да се отърсим от много неща, които сме наследили от предишния строй, а ние си ги прилагаме като момченца вече 27 години", коментира тя.