Не продавайте България, призоваха синдикатите на протест срещу концесията на Летище „София”. Точно в 12.00 часа около 150 души се събраха на Терминал 1, за да се обявят против отдаването на концесия на аеропорта.

Тодор Митов от Федерацията на транспортните работници се обяви срещу решението на Министерския съвет, като изтъкна, че Летище „София” е едно проспериращо предприятие. Той прогнозира, че отдаването му на концесия ще е загуба, както е било и при други предприятия като „Софийска вода”, например.

Концесията на летище София е вредна, обявиха синдикалисти

Концесията на летище София е вредна, обявиха синдикалисти

Те излизат на протест

Митов подчерта още, че държавата е направила инвестиции за 700-800 млн. лева в инфраструктурата.

Синдикатите не са съгласни и българските работници да бъдат лишавани от правата им.

Тодор Митов изтъкна, че не могат да допуснат да се прави нов Терминал 1 за 300 млн. лв., след като за 200 млн. лв. е направен целият Терминал 2 и пистата.

Спряха обявената преди две седмици концесия на летище София

Спряха обявената преди две седмици концесия на летище София

Саудитско-кувейтски холдинг обжалва решението

Притеснени са и служителите на Летище „София”, които се опасяват за работните си места.

„Смятаме, че не е редно стратегическо предприятие като Летище „София” да се дава на концесия и парите от това да се дават на БДЖ”, сподели пред News.bg служителка. Жената е разтревожена от това, че ще има съкращения. Тя е на мнение, че по-доброто за държавата е летището да си остане държавна собственост.

Със синдикалните знамена и плакати протестиращите обикаляха около Терминал 1. „Господа министри, защо мълчите”, питат те чрез плакатите си.

Протестът е охраняван, но протича спокойно.