Заведенията ще говорят с редовен здравен министър. В момента след острата декларация на две асоциации Асоциация на заведенията в България и Сдружение на заведенията по повод новия здравен план за действие при вълна на коронавирусна инфекция, не се водят разговори със служебния здравен министър Стойчо Кацаров, въпреки че планът е точно дело на неговата администрация.

Пред Нова телевизия Ричард Алибегов посочи, че едно четвърто затваряне просто означава да няма повече отваряне. Той е убеден, че техният сектор отново ще носи цялата тежест, както и при предишните вълни. Не може мерките да предвиждат само в посока на затваряне, но да няма механизъм за подпомагане, обясни Ричард Алибегов и посочи, че сме единствената страна, която не подпомага сектора на туризма. В момента дори и банките отказвали кредитиране, тъй като считат сектора за ненадежден.

Заведенията питат и защо са поставени условия за 100% ваксиниран персонал, за да работят при усложнена здравна обстановка, а такова изискване не е поставена за транспорта например или за магазините.

По думите на Алибегов вече има отлив на работна ръка, започнала веднага след публикуването на плана и ежедневно се получават молби за напускане.

Какво неясно в този ясен план при ковид вълна, диви се МЗ

Какво неясно в този ясен план при ковид вълна, диви се МЗ

Пандемията налага ограничения