Малкият и среден бизнес продължават да чакат компенсациите заради пандемията от коронавирус за месеците март и април. За това съобщават от Българската асоциация на заведенията

Те подчертават, че въпреки наличния финансов ресурс изплащането на обезщетенията по програмата "Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки" се бави. Все още няма и информация дали правилата за кандидатстване за въпросните два месеца на годината остават същите, или ще търпят промени.

От БАЗ поясняват, че става въпрос за средства, които са договорени още през октомври 2020 г. и са изпратени в Националната агенция за приходите.

Заведенията остават под мерки и искат помощта да продължи

Заведенията остават под мерки и искат помощта да продължи

В противен случай ще се стигне до множество фалити, считат те

"До момента програмата вървеше със закъснение, но вървеше доста добре. Категорично отказваме да ни замесват в политически битки и интриги, но откакто в България заработи служебното правителство, програмата спря", посочва се в позицията на Асоциацията.

Ресторантьорите негодуват, че няма яснота докога ще продължи извършваната в момента ревизия по програмата и дали подкрепата за бизнеса ще тръгне отново.

Те изпитват притеснения и от това, че вече се чуват изказвания от членове на правителството, че бизнесът е отворен и няма нужда от финансови компенсации. От БАЗ обаче напомнят, че браншът не е работил през март и април тази година.

Те настояват договорените вече обезщетения за бизнеса да бъдат изплатени.

"След изключително тежките месеци сега сме лишени и от антикризисна мярка, която до момента спаси хиляди работни места. И искрено недоумяваме защо е това отрицателно отношение към българския бизнес, който уж е основен приоритет", заявяват от БАЗ.