Абсолютно неприемливо е каквото и да е затягане на мерки, свързано със заведенията. Това заявяват в своя официална позиция от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията по повод идеите на Националния оперативен щаб за ново затягане на мерките.

Припомняме, вчера стана ясно, че Щабът и РЗИ-тата търсят унифициран подход към пандемията. Заради ръста на заразените се обмисля ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип или намаляване на работното време на заведенията.

От СЗБ е БАЗ обаче посочват, че макар и закъсняло отварянето на дневните заведения на 1 март е било най-логичното решение. Те подчертават, че заведенията вече набират скорост и клиентите започват да се чувстват все по-сигурни.

Данните за развитието на пандемията през последните дни са и поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19, защото затворени или работещи само от седмица ние няма как да носим тази вина и отговорност, посочва се в позицията.

Заведенията работят от 1 март на 50% капацитет до 23 ч.

Заведенията работят от 1 март на 50% капацитет до 23 ч.

От 1 март ще бъдат пуснати и организираните събития

По тази причина от бранша се противопоставят остро на "всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози".

Те напомят, че се повтаря ситуацията от октомври 2020 г., когато на среща с министъра на здравеопазването получили уверение, че няма да бъдат затворени, а часове по-късно се стигнало до пълното им затваряне.

Търговците: Трети локдаун би оставил без работа над 150 000 души

Търговците: Трети локдаун би оставил без работа над 150 000 души

Няма доказана връзка между отворените магазини и броя на заразените, категорични от бранша

"Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията. Нямаме нужда от забрани, а от правила! Измислете ги!", настояват от двете организации и допълват, че забраните в световен мащаб не работят.

Заведенията отварят, но няма кой да работи

Заведенията отварят, но няма кой да работи

От бранша обмислят да внасят работници от чужбина

От бранша настояват и за незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които са били затворени.

"Ако някой иска да затрие българските заведения, нека излезе и да го заяви директно! И да си носи последствията от това", предупреждават от бранша.

Припомняме, към момента заведенията работят на 50% от капацитета си и с работно време до 23.00 часа.

На заседанието на Министерския съвет на 24 февруари премиерът обеща, че от 1 април ще заработят и нощните заведения.

Нови мерки обсъжда НОЩ, търси унифициран подход

Нови мерки обсъжда НОЩ, търси унифициран подход

8 области са с заболеваемост от над 300 на 100 000 души