Фондация "Америка за България" ще подпомогне олимпийските отбори по природни науки у нас със сумата от 1 190 000 лв. Организацията обяви дългосрочния си ангажимент в тази насока на пресконференция.

 

Той е за цялостна подкрепа на подготовката, селекцията и участието на българските олимпийски отбори в международните олимпиади и състезания за период от три години. Фондацията ще помогне на отборите по информатика, математическа лингвистика, физика, химия, биология, астрономия и отбора на младите физици.

По време на събитието бяха представени и модели на униформите на учениците и ръководителите на олимпийските отбори.

Близо 200 000 лева са заделени за ремонтиране и оборудване на модерни учебни лаборатории по химия и биология в съответните катедри в Софийския университет, където олимпийците ще усъвършенстват своите практически умения.

От „Америка за България" изтъкнаха, че с подкрепата си към младите български таланти по природни науки се стремят да повишат признанието и разбирането за стойността на образованието и да насърчават амбициозните и посветени на науката млади българи в търсене на високи научни постижения.

Решението да подкрепим олимпийските отбори е част от нашата стратегия за дългосрочна инвестиция в качествено българско образование. Стремим се да дадем възможност на българските учители и ученици да се запознаят и възползват от най-добрите световни образователни модели, както и за изява на талантливи български ученици на международната сцена, коментира Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България".

Тя припомни, че Фондацията работи с
олимпийските отбори по природни науки от миналата година, когато е подпомогнала участието им в международните олимпиади с около 150 000 лева.

Всяка година около петдесет ученика взимат участие в 13 международни състезания. Въпреки че броят на наградите не е единственото мерило за успех, 23-те медала - 6 златни, 4 сребърни и 13 бронзови, спечелени в 8 състезания, са достатъчно красноречиви за високия успех, който постигат българските ученици.

Няма български олимпийски отбор по природни науки, който да не се е върнал с медал миналата година.

Изключително много ценим подкрепата на фондация "Америка за България". Тя ни дава уникалната възможност да се посветим изцяло на българските олимпийци, на тяхната подготовка и развитие, коментира от своя странаАлексей Христов, председател на УС на Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки.