Просветното ведомство обяви следващите три дни за неучебни в цялата страна със заповед на министър Игнатов.

Причината за извънредната ваканция на 8, 9 и 10 февруари е изключително сложната и непредвидима метеорологична обстановка и непроходимостта на по-голяма част от пътищата в страната, посочват от МОМН.

Неучебните дни няма да бъдат отучвани, а началниците на РИО ще създадат организация за преструктуриране на тематичното разпределение на учебното съдържание, допълват от там.

Обстановката в страната продължава да бъде изключително усложнена.

В Шумен, Кърджали и Хасково остава бедственото положение. Десетки селища са без електрозахранване.

В помощ на бедстващите се притекоха формирования от Българската армия.

Обстановката по железопътната мрежа в страната е усложнена и движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия.

По-рано през деня стана ясно, че има опасност от скъсване на стената на язовир Елена, намиращ се под с. Елена, по поречието на р. Бисерска. При евентуална авария водата ще премине отново през с. Бисер, съобщиха от МВР.

Екипи на МВР, МО, БЧК и други продължават спасителните действия в района на с. Бисер, община Харманли, където от скъсана стена на яз. Иваново са загинали 8 граждани и са евакуирани около 60 човека, съборени са постройки и са наводнени десетки къщи.

Райните в особено тежко положение бяха посетени лично от президента Росен Плевнелиев и европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Трагедията в село Бисер стана причина за спешна среща при премиера, която събра отговорните институции. След нея стана ясно, че две ведомства ще си поделят язовирите в страната.

Започва изпускане на 50% от обема на изправните язовири, както и оглед на останалите язовири и ако се констатират някакви нередности, те ще трябва незабавно да се отстранят.