Уверявам ви, балообразуването е най-проверяваният сегмент в системата. Това посочи Ваня Кастрева в ефира на БНТ.

Тя информира, че в Националната природо-математическа гимназия има 9 паралелки. Само за една от тях в балообразуването влизат седем компонента, информира Кастрева.

Ваня Кастрева обясни и кои са най-предпочитаните паралелки. Тази година сред фаворитите на децата са паралелки със засилено изучаване на испански с английски. Сред най-желаните паралелки е банково дело с изучаване на английски на Националната търговско-банкова гимназия. Предпочитана е и Професионална гимназия "Джон Атанасов".

До края на деня оправят класирането на седмокласниците

До края на деня оправят класирането на седмокласниците

От МОН призоваха да не се говори за излъгани ученици, а за правилно записани

Има разместване на първите 10 най-желани училища спрямо миналата година, изтъкна Ластрева.

Припомняме, вчера излезе първото класиране на седмокласниците след проведените изпити. Само час след пресконференцията на РИО-София, където Ваня Кастрева обяви резултатите, родители сигнализираха за грешка в класирането, като сред ощетените бяха кандидатствалите в ТУЕС, където вместо балът беше невероятно нисък.

Оказа се, че има при класирането и в Софийската професионална гимназия "Джон Атанасов", Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия, както и една паралелка в НПМГ, където вместо да бъде удвоена оценката от олимпиадата по физика, тя е взета един път.

Веднага след това от МОН свалиха класирането и започна проверка, а от инспектората обещаха до края на деня да обявят верните резултати от класирането. В 17.30 часа това беше направено, но и до този момент няма огласен отговорен за недоразумението.

26 закрити паралелки след първо класиране в София

26 закрити паралелки след първо класиране в София

Учениците в София искат да учат в профилирани паралелки