Министърът на образованието Сергей Игнатов обяви, че на матурата утре няма да има неприятни изненади, каквито е имало предишни години.

Припомняме, изпитите за зрелостници миналата година бяха съпътствани от скандал. Служител от Министерството на образованието, младежта и науката бе задържан по подозрение, че е виновен за изтичането на информация за темата на матурата по български език и литература.

Абсолютно съм спокоен за утрешната матура, заяви просветният министър, цитиран от БиТиВи. Той обясни, че всичките варианти са в компютъра и е изчислено, че комбинациите са близо 12 милиона. Все едно е тото, изтъкна Игнатов.

Сутринта, в 5 ч., някой от представителите на медиите ще натисне копчето и те ще започнат да се въртят, а когато спрат, ще се получат осемте модула, обясни министърът.

Журналистите ще видят само числа и след като се форматира тестът, отново ще бъде проверен за последен път от експерт от министерството. Едновременно с това този тест - на съседен компютър - ще се прехвърли на брайловото писмо за незрящите деца и ще бъде пуснат в мрежата, обясни още министрът.

Организаторите са се подсигурили с три сървъра, два от които са извън министерството, срещу евентуални технически проблеми, като спирането на тока. В регионалните инспекторати и в гимназиите имат готовност да получат информацията на два адреса.

Така че, няма проблем, защото вариантът ще бъде определен на място, има проблем, когато вариантите седят в касата, както досега, заключи министър Игнатов.