От 1 септември екипи от експерти от различни институции ще посещават домовете на деца, които са отпаднали от образователната система или такива, които са застрашени от отпадане от образователната система, съобщава БНР.

Екипите по приобщаване ще са съставени от експерти от училищата, представители на МОН, полицаи, социални работници и медиатори.

Припомняме, че решението беше взето от Министерски съвет в началото на миналия месец. Целта на екипите е съвместна координирана работа на институциите по отношение на приобщаването на децата обратно в образователната система, обясни пред обществената медия заместник-министърът по образованието Деница Сачева.

Създават екипи за задържане и записване на децата в училище

Създават екипи за задържане и записване на децата в училище

Всеки седми ученик - преждевременно напуснал училище

Тя изтъкна активната работа в тази посока и обясни, че откакто министрите са взели решението са създадени 1103 екипа в цялата страна. Такива екипи има във всяка община, а в тях ще работят над 11600 души.

Сачева спомена и, че се разработва нов информационен продукт, който вече е тестван и ще бъде представен пред медиите в края на тази седмица или в началото на следващата.

Първите отчети на междуведомствените екипи се очакват в края на месец октомври, поясни заместник-министърът.

21 хиляди деца са отпаднали от образователната система за 1 година
Обновена

21 хиляди деца са отпаднали от образователната система за 1 година

Мерките обхващали и родителите, които не осигурявали присъствието на децата в училище

Тя изтъкна и някои от комплексните мерки, които ще бъдат взети, за да се върнат тези деца в образователната система - социални услуги, към които децата могат да бъдат насочвани, помощи в натура за бедните семейства, пренасочване от парични помощи към родителите към такси за детска градина, когато това е необходимо.

Сачева наблегна, че освен стимули ще има и санкции. "С колегите от Министерството на труда и социалната политика вече сме разработили промени в Правилника по Закона за социално подпомагане и Правилника за Закона за семейни помощи за деца, където сме обвързали много по-сериозно получаването на тези помощи с посещението на училище", изтъкна заместник-министъра.

Директорът на СМГ ще бъде санкциониран, увери зам.-просветният министър

Директорът на СМГ ще бъде санкциониран, увери зам.-просветният министър

Работата на директорите е да обединяват, а не да разединяват

Деница Сачева коментира пред националното радио и продължаващото напрежение в Софийската математическата гимназия. Според нея случая трябва д бъде прекратен, защото уронва престижа на гимназията. Тя смята, че директорът на СМГ Антони Стоянов не може да се справи със ситуацията, така че отговорното поведение на директора е да подаде оставка.

Личните предположения на заместник - министъра по образованието са, че до края на седмицата ще бъде взето решението по този случай.