Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще поиска от Софийския оперативен щаб удължаване на онлайн обучението за гимназистите с още две седмици. Пред журналисти тя обясни, че след тези две седмици трябва да започне поетапното връщане на учениците от 8 до 12 клас в училище съобразно обстановката с пандемията.

Освен това ще се обсъди и евентуалното преминаване в онлайн обучение на учениците от прогимназиален етап. Пишат ни много учители и родители за това, че са притеснени. В края на краищата трябва да бъде ясно, че за учебния процес най-важно е присъственото обучение, но най-важното е здравето на хората, категорична бе Фандъкова.

Близо 80% от учителите искат изцяло е-обучение

Близо 80% от учителите искат изцяло е-обучение

Над 76% смятат училищната среда за опасна за работа

Според нея най-малък риск за смесване на потоците е в детските градини и в началния етап на образование. Не се налага различна форма на обучение при тези групи, увери Фандъкова.

Преминаването на онлайн обучение от гледна точка на образованието е нежелателно, но се прави, за да може децата да не се събират на групи, подчерта кметът.

Фандъкова е доволна, че в последната седмица хората са станали по-дисциплинирани при спазването на мерките. Другите мерки, за които градоначалникът ще поиска да бъдат удължени, са затварянето на нощните заведения, забраната за търговските центрове да влизат деца под 18-годишна възраст. Нека да положим усилия и да приемем логичните мерки за намаляване струпването на много хора на едно място, призова Фандъкова.

Училищата с 20% заболеваемост минават на дистанционно обучение

Училищата с 20% заболеваемост минават на дистанционно обучение

Всички граждани със симптоми за COVID-19 ползват тестове безплатно