"Основният проблем на системата е намаляващият брой ученици. Посетил съм 96 общини, в повечето говорим за включването на децата в образователния процес, но при вас този проблем е най-малък.". Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в няколко училища в област Смолян, цитиран от просветното министерство.

Той призова за подкрепа на учителите, които се стремят да направят часовете по-творчески, а учениците - по-активни.

Министър Вълчев подчерта колко важно е въвеждането на компетентностния подход, развитието на дигиталната компетентност и изучаването на втори чужд език за бъдещето на образованието. Той акцентира и върху възпитателната работа с децата. По думите му, целта е всяко училище да взаимодействие с родителите.

"Общините и училищата разполагат с около 700 училищни автобуса, а с отпуснатите от правителството 20 млн. лв. ще бъдат закупени над 100", каза Вълчев. В последните години се работи активно за подмяната на амортизираните превозни средства. "Имаме голям брой пътуващи ученици, затова трябва да осигурим правото на всяко дете на образование", поясни министърът.

Двойно повече ученици на дуално обучение през 2020 г. очаква Вълчев

Двойно повече ученици на дуално обучение през 2020 г. очаква Вълчев

То е полезно и за учащите, и за бизнеса, убеден е министърът

Красимир Вълчев се включи в тържествата по повод 180-годишнината на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Момчиловци, което обучава деца от пет населени места.

Той благодари на учителите, че са направили от него духовен център с възможности за децата за пълноценен и щастлив живот и отбеляза, че това е едно от първите училища, в които гръцките букви са заменени със славянски.

Кметът на Смолян Николай Мелемов посочи, че учител е апостолска професия, а децата са бъдещето и капиталът на нацията.

В защитеното средищно училище "Стою Шишков" в село Търън учат деца от шест населени места. Училището чества своята 95-годишнина на 19 май. От средищното училище кандидатстват иновативно с програми за здравно образование в начален етап.

"Всеки учител е иновативен, когато търси специфичен подход. Искаме повече училища да въвеждат проектно-базираното обучение. Искаме да ви насърчаваме да се учите един от друг, да споделяте опит и практики", заяви министърът по време на срещата с учителския колектив.

Обсъждат въвеждането на предмет "Религия" в училище

Обсъждат въвеждането на предмет "Религия" в училище

Кой и как ще набавя учебниците, е един от нерешените въпроси

Пред ръководството на средно училище "Васил Дечев" в Чепеларе Вълчев заяви, че учителите са най-важния фактор в системата. "Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички професии", каза той и припомни, че правителството е заложило 360 млн. лева за догодина за увеличение на учителските заплати и тази политика се изпълнява поетапно.

В срещите с ръководствата на училищата участие взе и началникът на Регионалното управление на образованието в Смолян Мария Семерджиева.