Каква е причината за отказ на млад лекар с онкозаболяване да стане асистент в Медицинския университет в София потърсиха отговор от Нова телевизия.

Според кандидата д-р Радислав Наков той не бил одобрен в конкурс за асистенти с мотив, че в момента е пациент, а не лекар. Медицинския факултет твърдят, че младият лекар се представил неубедително на изпита.

"Изпитът се проведе на 31 октомври и имаше явни моменти, които показваха дискриминация към това, че аз съм онкоболен. Пред различни хора в клиниката е намеквано, че мястото на хора с лимфом, каквато е моята диагноза, не е в клиниката. Не е да преподават, а трябва да се лекуват като пациенти. Това е изтъквано като причина аз да не мога да продължа моята мечта и кариерно развитие. Комисията ме уби, без изобщо да съм мъртъв", заяви д-р Наков. 

Схемата в Медицинския университет е заплаха за националната сигурност

Схемата в Медицинския университет е заплаха за националната сигурност

Обвиняем по схемата заплашил разследващите полицаи, че ще плачат с кървави сълзи

Деканът на Медицинския факултет в МУ-София проф. Иван Митов заяви, че не може да коментира, защото не е част от Катедрата по гастроентерология.

"В Катедрата по гастроентерология бяха обявени три асистентски конкурса. До тях са допуснати четирима кандидати, включително и д-р Наков. Изпитната комисия е оценила писмените работи и до устен изпит е допуснат само един от тях. Така на обявените три места комисията предлага само един от кандидатите да бъде назначен като асистент", обясни проф. Митов.

Според кандидата за асистент д-р Наков изглежда съмнително твърдението на медицинския факултет, че той не се е представил добре. "Моите академични постижения са видими. Дори и онкоболен аз изнесох седем презентации от името на нашия Медицински университет", каза д-р Наков. 

МОН няма да спира засега акредитацията на Медицинския университет

МОН няма да спира засега акредитацията на Медицинския университет

Компетентните органи трябва да си довършат работата

"Моята мечта е била да преподавам на студенти, за да предавам моите знания. Това е най-съкровеното ми професионално желание и винаги съм се опитвал да се развивам в тази насока. В този случай ми се пречи да реализирам тази своя мечта, въпреки целия ценз, който имам за това", каза д-р Наков.

Той е подал документи, придружени със свидетелство, че кандидатът за такава позиция трябва да е клинично здрав, каквото е изискването на МУ-София.

"Аз съм го подал и е наличен в Клиниката по гастроентерология. Там пише, че имам клетъчен лимфом. От прегледите за медицинско става ясно, че съм клинично здрав. В момента нямам остро заразно заболяване и няма никаква медицинска причина да не се явя на изпит. Ако бъда класиран за мястото, няма проблем да извършвам съответната дейност", каза младият лекар.

По думите му комисията му е издала протокол, на който пише, че документите му са изрядни и той официално е допуснат по подадените документи за изпит.

Младият лекар твърди, че никой от Медицинския университет не го е потърсил, откакто е с това заболяване. "Започнаха да се интересуват от мен покрай явяването ми на изпит. Изглежда явяването на изпит за асистент не се разглежда добре от хабилитиран преподавател, ако кандидатстващият не е нужният кандидат. Така аз си обяснявам нещата", каза той. 

Предадоха на съда бившия ректор на Медицинския университет
Обновена

Предадоха на съда бившия ректор на Медицинския университет

Пред Темида застава и бившият главен секретар

Според проф. Митов д-р Наков е допуснат до конкурса. "Не мога да си представя, че има дискриминация. Двама души са оценени под четири и половина. Третият се отказва още в началото на изпита. Такава оценка не е получил само той, но и другият колега. Изпитът се води от комисия и дискриминация от факултета е изключена. За проблема знаем от вторник. Д-р Наков не е подал никаква жалба или искане, за да може ние да реагираме", каза проф. Митов.

"Подготвям такива молби и ще ги подам", допълни д-р Радослав Наков.