Родителите на 13-годишно момиче с аутизъм алармират в социалните мрежи за сексуално насилие, упражнено над дъщеря им в софийското IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров".

Майката Радосвета Симеонова разказва, че на 19 септември е взела дъщеря си Ана-Мария от училище и е установила, че спортният й сутиен липсва. Жената потърсила класната ръководителка, но тъй като я нямало, тя отправила въпроса си към директорката на учебното заведение. Отговор обаче не получила. Ана-Мария е единственото момиче в класа. От чистачките жената разбрала, че сутиенът на дъщеря й е върху гардеробчетата в класната стая.

На 23 септември съпругът на Радосвета Симеонова - Росен отишъл в училището, за да получи отговор и логично обяснение за сваленото бельо на детето им. Такъв обаче отново не получил. Той се срещнал с директора, шестима учители, преподаватели и психолог. Директорката го попитала как може да е сигурна, че Ана-Мария не е дошла на училище без бельо.

„Отговорих й че много добре знаем с какво идва детето на училище и защо сутиенът е намерен захвърлен на едното шкафче в класната стая!? Последва поредното абсурдно предположение от страна на директорката, че можело детето ми да е дошло с два сутиена, че можело сама да си го е свалила в тоалетната на училището, единственото място, където учениците влизали сами", разказва бащата.

Междувременно момичето започнало да отказва да влиза съблечено в банята, както и да напуска дома си.

В МОН предпазливи към твърденията за блудство с дете аутист

Още...

Радосвета Симеонова обяснява, че повече не са пускали детето на училище. „Страшното дойде на 27 септември. При влизане в банята Ана-Мария започна да крещи да не давам на чичкото да я пипа, че ще слуша. Бях в шок, бавно започнах да говоря и да питам къде я е пипал. Тя не ме слушаше и в един момент ми посочи гърдите си, започна да се тресе и да плаче...УЖАС. На следващата вечер след дълги уговорки, пак влязохме в банята с Ана-Мария. Този път тя ме помоли да я пазя и да не давам на „учителя" да я пипа и посочи долу. Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите. Чичкото й казал че ще я боли. После й казал да си обуе гащите", споделя разтревожената жена.

На 29 септември майката отишла до училището, за да пусне жалба. Директорката й заявила, че никой няма да повярва на дете аутист, че родителите няма как да докажат каквото и да е. Дори отново повторила предположението, че момичето е свалило само бельото си. Родителите са категорични, че това няма как да стане, тъй като детето е с аутизъм.

Училището рекламирало защитена среда, в която са децата и било обяснявано, че те ходят дори до тоалетната с помощен персонал. Той ги придружавал до вратата и ги изчаквал, за да ги върне в клас, разказва още майката. Родителите са пуснали жалба до VI РПУ София, МОН, Държавната агенция за закрила на децата и Районната прокуратура. Отговор от институциите обаче не дошъл.

Разтревожената майка призовава за подкрепа и обществена ангажираност.

„Приятели, майки, родители, организации, помогнете, започваме война с тези, на които не им пука за деца като моето. Ако има още родители, които се съмняват, покажете се, трябва да защитим децата, които не разбират какво се случва. Застанете до мен, имам нужда от Вашата подкрепа, помогнете и на другите деца, които се използват за задоволяване на нечии болни мозъци", призовава Радосвета във фейсбук.

От Министерство на образованието съобщиха, че експерти от дирекциите „Организация, контрол и инспектиране" и „Достъп до образование и подкрепа на развитието" извършват проверка във връзка с жалбата на майката. В сигнала си тя твърди, че необичайното  поведение на детето кара родителите да мислят, че върху него е упражнено насилие в училище. След като проверката приключи, данните от нея ще бъдат оповестени своевременно, обещават от ведомството.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че в Шесто районно управление-СДВР е заведена преписка във връзка с подадената на 29 септември жалба от майката на момичето за посегателство спрямо детето. В полицията незабавно са предприети действия по проверка на  сигнала. Работа по случая продължава.

Междувременно Държавната агенция за закрила на детето е сформирала комисия, която проверява случая.