Учебните тетрадки и помагала по български език за 7 клас на по-големите издателства вече ще бъдат проверявани от образователното министерство, за да не се включват в тях произведения от заложените в базата за изпита в края на годината.

Това стана ясно от отговор на министъра на образованието Красимир Вълчев в парламентарния контрол, цитиран от "24 часа". Той бе попитан от Ирена Анастасова от БСП за опасенията на родители за неравнопоставеност в изпита на тазгодишните седмокласници, след като се оказа, че разказът "Задача с много неизвестни" на Братя Мормареви, който се падна, го има в учебната тетрадка на "Просвета".

На 16 юни научих за случая и веднага сезирах Инспектората към министерството, съобщи Вълчев. Той обясни, че не е имало неравнопоставеност между учениците, защото двата текста - на изпита и в тетрадката, не са напълно идентични.

Седмокласниците писаха върху произведение на Братя Мормареви

Седмокласниците писаха върху произведение на Братя Мормареви

Те трябваше да напишат преразказ върху романа "Задача с много неизвестни"

На пазара има стотици помагала, които не са задължителни и не се одобряват от МОН, обясни министърът и допълни, че най-вероятно е случайност съвпадението и, че в предходни години също е имало такива, но с по-малки издателства.

Проверката на Инспектората обаче показала, че има пропуски в регламентирането на процедурата за съхранение на изпитите материали и темите, които се теглят на случаен принцип.

Разказът е в базата от 2015 г., а в тетрадката е от 2018 г., обясни министърът. А на изпита трябва да се падне непознат от учениците текст. Затова той ще предложи да се прави преглед на произведенията в тетрадките поне на големите издателства. Тъй като в случая става въпрос и за известни автори, вече ще се включват по-малко популярни такива, поясни Вълчев.

Комплексен изпит след 7-ми клас предлага МОН

Комплексен изпит след 7-ми клас предлага МОН

Предвижда се и отпадане на излишна фактология

Той подчерта за пореден път, че резултати от изпита са по-ниски от миналата година.

Ако децата нямат общата интелигентност и комуникацията компетентност, малко вероятно е тези, които са чели разказа, да са получили предимство, допълни той.