Един от основните приоритети на Министерството на образованието, младежта и науката е установяването на тясна връзка между бизнеса и образованието.

Реална стъпка в тази посока е предстоящото подписване на първите 37 договора между професионални гимназии и бизнес-организации по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за осигуряване на учебни практики във фирмите.

Това обяви министър Йорданка Фандъкова във Велико Търново, цитирана от money.bg.

В старата българска столица тя инспектира хода на ремонтните работи в училищата в региона в навечерието на новата учебна година и се e срещна с директорите им. Пред тях тя Фандъкова е представила приоритетите на правителството в сферата на образованието.

Акцентът е върху въвеждане на външното оценяване в 7 клас, което ще бъде и тест за приема в професионалните и профилирани гимназии.

Според министъра средствата за образование в държавния бюджет към момента са гарантирани и парите по национални и оперативни програми вече се отпускат по график.
Образованието има нужда от сериозни инвестиции, осигуряване на сигурност и здравословна среда за обучение на децата, уточни Фандъкова. Тя призна, че предстои много работа по отношение на професионалното образование.

Заради това и правилната посока е да се повишава качеството на образованието, като се привличат ученици към професии, които не са толкова привлекателни за младите хора, но са важни за бизнеса.

Фандъкова съобщи още, че от следващата учебна година ще бъде въведена Програма за кариерното развитие на учителите, за която има средства в бюджета, допълни министър Фандъкова.

В тристранния съвет трябва само да се уточни кой е най-добрият механизъм за тяхното използване, за да може училищата да получат съответните средства.