Над 16 500 занимания по интереси ще се провеждат в 2249 училища в страната до края на 2019 г. За това съобщават от Министерството на образованието и науката.

До момента желание за участие са заявили над 251 000 ученици, като близо 60% от тях са избрали направленията от STEM - "Дигитална креативност", "Математика", "Технологии" и "Природни науки". За провеждането на заниманията бяха отпуснати 25 млн. лева от държавния бюджет.

Най-малко два пъти седмично учениците ще имат занятия извън задължителните по учебните планове. Сред желаните направления са още "Изкуства и култура" и "Спорт". Засилен интерес има към заниманията по шах - в тях ще се включат над 3200 деца от цялата страна. Шахът е третият най-популярен спорт за занимания по интереси след футбола и волейбола.

МОН отваря електронна платформа за занимания по интереси

МОН отваря електронна платформа за занимания по интереси

Тя ще бъде достъпна за регистрация до 28 януари

Учениците са поискали да спортуват още тенис и баскетбол. Около 31 200 са избрали сценични и танцови изкуства, сред които театрални кръжоци и народни танци. За първа година са сформирани групи по медийна грамотност и стилистичен анализ на медийната реч.

Освен училищата организатори могат да бъдат и треньори, спортни клубове, читалища, центровете за подкрепа за личностно развитие и т.н. Част от средствата са насочени и към общините, които ще имат ангажимент да организират съвместни прояви между училищата в населеното място или областта.

С дейности по интереси МОН отваря училищата към външни специалисти

С дейности по интереси МОН отваря училищата към външни специалисти

Финансирането е за 25 млн.лв.