Д-р Петър Илиев е напуснал поста си на главен асистент в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по свое желание. Това потвърдиха от Софийския университет, цитирани от БНТ.

Етичната комисия на университета доказа, че има плагиатство в книгата на Илиев от дисертацията на доц. Наталия Киселова без да е цитирана като източник. Според Комисията е налице незачитане на чужд принос в научен труд. И още - в становището се посочва, че плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко нарушение на научноизследователската етика, недопустимо като деяние и поведение на член на академичната общност.

Петър Илиев: Голям страх тече в кочината на задкулисието

Петър Илиев: Голям страх тече в кочината на задкулисието

Той нямал проблем с обвиненията в плагиатство

По-рано днес ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков каза, че случаят с плагиатството на преподавателя Петър Илиев не е приключил и проверката продължава. В отговор на упрека, че от Университета бездействат, той отговори, че изобщо не е познавал Илиев.

От Комисията в съответствие с правилника за устройството и дейността на Софийския университет продължава проверката. Когато тя завърши, ще бъдат предприети необходимите действия.

"Не само аз, но и декана на ЮФ не знаехме не само за случая, не знаехме, че съществува Петър Илиев", каза Герджиков.

Ректорът на университета поиска трудовия договор на бившия кандидат за вицепремиер и вътрешен министър в правителството, предложено от Слави Трифонов, да бъде прекратен.

След като бе установено плагиатство Петър Илиев написа в своя Фейсбук профил: "Оруеловата "1984" се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и "чрезвичайна" целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?".

Той категорично не приема становището на Етичната комисия, за което научил от медиите. Според него то нарушава Правилника на СУ и поне два закона. "Видно е, че комисията се е водила от политически съображения, за да ме засегне лично, а оттам и да уязви ПП ИТН, от която бях издигнат", допълни Петър Илиев.

Припомняме, към момента тече проверка и от прокуратурата, както беше и в СУ по темата.

Името на Петър Илиев бе издигнато като правосъден министър в първото предложение на партия "Има такъв народ" с премиер Николай Василев. Във втория проектокабинет на "Има такъв народ" той първо неофициално беше спряган за премиер, но беше предложен за силов виципремиер и вътрешен министър.

Междувременно стана ясно, че шест години от издателството, отпечатало книгата на Петър Илиев не бяха предоставили копие на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", което по закон трябва да направят още при излизане на книгата от печат. Предоставеното копие се различава от друг образец на книгата - в него липсват спорните страници.