252 училища са кандидатствали с проекти за получаване на статут на иновативни през следващата учебна година - последният срок изтече на 31 януари, справката изпрати Министерство на образованието и науката. По данни на МОН 2347 са училищата в страната.

Иновативно училище се става след изпращане на проект, преминал всички процедури по одобряване. Най-много са проектите за въвеждане на нови методи на преподаване, сред които и използване на изкуствен интелект в обучението.

В момента в Списъка на иновативните училища фигурират 542 в цялата страна, 32 са приети последната година. Най-много са в София - 100 училища, 21 София област - Правец, Своге. Следва Бургас - с 51 и всички малки морски градчета - Созопол, Поморие, Царево, Ахтопол.

25 са училищата от Варна, също Блъсково, Провадия, 7 във Велико Търново, Кошарево, Самоводене. Видин и Враца се включват с по 7 училища, Банско и Благоевград с 5. Джолюница, Златарица, Горна и Долна Оряховица, Свищов, Стражица, Ново село, Търнак, 3 Генерал Тошево, 7 Добрич, Каварна, Шабла, Ардино, Крумовград.

7 са вече иновативните училища в Кърджали, 5 са в Кюстендил, 6 в Ловеч и селата Миладиново, Рани лист, Дерманци, Луковит, Тетевен, Дебнево, Орешак, Троян с 3, Лехчево, Вълчедръм. Лом и Монтана имат 5, Велинград - 6, Драгиново, 5 в Пазарджик, 2 Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември, Батановци, Дивотино, Драгичево и Кладница.

Девет са новите училища в Перник, Ярджиловци, Радомир, Белене, Гулянци, 3 в Кнежа. 8 са в Плевен, Ясен, Вълчитрън, Червен бряг, Карлово, Розино, Перущица.

Пловдив има 30 спечелени проекта, Първомай, Раковски, Сопот, Стамболийски, Хисаря, 3 Кубрат и 6 в Разград. 10 са училищата в Русе, Силистра, Тутракан, 7 в Сливен, Желю войвода, 13 в Смолян и селата.

Обхванати и са старозагорските села, 17 са училищата в Стара Загора, 2 в Чирпан, Търговище, Омуртаг, Попово, Димитровград 4. Девет са новите училища в Хасково, едно в Свиленград, 8 в Шумен и 8 в Ямбол.

Дигитализацията на образователния процес в българските училища

Дигитализацията на образователния процес в българските училища

Седем училища получиха признание за иновативни практики, които прилагат с помощта на технологиите

Иновативните училища са модел на модерното училище, в което учениците ще подобрят образователните резултати и ще повишат критичното мислене и творчество чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми.

Всяко училище кандидатства само с един проект за иновации, който може да включва множество елементи и иновативни направления. Сред тях иновативно учебно съдържание, учебни програми и учебни планове. Обучението е адаптирано, всеобхватно, мотивиращо и съобразено със ЗПУО и държавните образователни стандарти. Въвеждат се високи стандарти на обучение в класната стая. Учениците са ангажирани в активна интелектуална и емоционална дейност и развиват умения за критично мислене.

Като иновативни методи на преподаване и образователна среда е дадено като критерий "сигурност за учениците", изискват се и нови управленски модели на директорите.

От МОН са категорични, че как са усвоени средствата следи специална комисия, именно тя одобрява и проектите, всяка година се извършва мониторинг. Анализ от ведомството какви са промените след въвеждане на методите в образователната среда също няма.

Има и програма

МОН е пуснало и Национална програма "Иновации в действие", която е различна от кандидатстването за списъка на иновативни училища. По нея също могат да кандидатстват, но вече освен училища, се включват и проекти на учители и на висши училища и български училища в чужбина.

Изискванията са нов вид преподаване, STEM, хибридно, смесено обучениe, класна стая, метод "Монтесори". 2.3 млн.лв. се отпускат от програмата.

Средствата са следните:

- училища, чиято иновация обхваща до 100 ученици, с 30 учебни часа годишно - до 800 лв.

- училища, чиято иновация обхваща над 100 ученици, с 30 учебни часа годишно - до 1000 лв.

- училища, чиято иновация обхваща над 100 ученици, с над 50 учебни часа годишно - до 1800 лв.

С 16 национални програми развиваме образованието през 2021 г.

С 16 национални програми развиваме образованието през 2021 г.

Те са насочени към модернизиране на училищната инфраструктура и развитието на иновативните практики