Ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски" проф. Иван Мирчев е издал заповед, с която се забранява достъпа до сградата на ректората от днес до 13-и януари 2014 г.

Деветимата студенти, които към момента се намират вътре, не могат да напуснат, защото това би сложило край на окупацията, продължаваща от 6-и ноември. Ако искат да продължат действията си, те ще трябва да прекарат коледните и новогодишни празници далеч от семействата си.

По-рано днес проф. Мирчев е заплашил студентите, че ще бъдат изгонени с полиция, съобщават Ранобудните и предупреждават, че подобен акт би бил грубо нарушение на Закона за висшето образование и осигурената от него академична автономия (която обаче забранява и политически акции на територията на университетите, б.р.).

Според Ранобудните около 15:00 часа днес двама полицаи са влезли в сградата, но до принудително извеждане на младежите не се е стигнало.

Блокираните кандидат-вишисти нямат достатъчно храна. Пред сградата на ректората са се събрали техни колеги, на които категорично е бил отказан всякакъв вид достъп.

Група от около десетина човека, представители на Ранобудните студенти от СУ „Св. Климент Охридски", пристигна в Благоевград, за да окажат подкрепа на колегите си. Те заявиха и намеренията си да преодолеят блокадата, за да занесат храна на окупираните окупатори.

Според последното им съобщение, храната е била предадена, но достъп до студентите вътре не е бил разрешен. "Повече от три часа университетска и частна охрана не ни допуснаха до студентите вътре. Студентите вътре не бяха допуснати до нас. Охраната им каза: "Влизайте в стаята, защото ще има проблеми." Звъняхме на ректора, той не вдигна. След уговорки успяхме да изпратим храна до студентите чрез сота. Колегите вътре държат окупацията. Няма да си тръгват." - пишат те във "Фейсбук".

От щаба на Ранобудните обявиха още, че охраната на университета ще бъде държана отговорна за живота и здравето на хванатите в институционалния капан студенти. Те се заканиха, че ще търсят отговорност и от ректора Иван Мирчев

„Този нагъл екземпляр си позволява да нарушава естествените ни права. Заради политическите му убеждения, а вероятно и заради самия него, ние рискуваме да се разболеем поради липса на хигиена и да умрем от глад", написаха в своя профил във „Фейсбук" разгневените окупатори от 501-ва аудитория на учебното заведение.